Polievky na zahriatie! Dva recepty od šéfkuchára, ktoré zasýtia

"Slovenskú gastronómiu si bez polievok neviem ani predstaviť," hovorí Milan Kovalčík, spolumajiteľ a šéfkuchár reštaurácie Fabrika v Poprade.

18.01.2019 09:30
debata

Polievky podľa neho zasýtia, zohrejú a svojou rôznorodou farbou potešia aj oči. „Vôňa polievok dokáže naplniť aj veľký priestor a dať mu atmosféru rodinného kozuba. A tak si zaslúžia povýšiť z obyčajného jedla na zážitok. Treba na to len odvahu improvizovať, hrať sa s detailmi, so vzhľadom a napokon aj so servírovaním,“ myslí si šéfkuchár. Pre Pravdu ponúkol niekoľko svojich receptov.

Cviklový krém s kozím syrom

Cviklový krém s kozím syrom.

Na 4 porcie potrebujete:
750 g cvikly, 750 ml zeleninového vývaru, 1 kyslasté jablko, 20 g masla, citrónová šťava, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, cuko, 120 kozieho syra

Postup:

  1. Cviklu očistíme a nakrájame na malé kocky. Jablko nastrúhame nahrubo a spolu s cviklou vo vývare uvaríme domäkka.
  2. Pridáme maslo a rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme soľou, korením, cukrom a citrónovou šťavou. Podávame s kúskami kozieho syra.

Krém z pečených zemiakov a húb

Krém z pečených zemiakov a húb Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Krém z pečených zemiakov a húb Krém z pečených zemiakov a húb

Na 4 porcie potrebujete:
2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 900 g zemiakov, 500 ml vývaru, olej, soľ, mleté čierne korenie, 300 ml mlieka, 100 g kyslej smotany Okrem toho: 200 g lesných húb, 1 šalotka, 1 strúčik cesnaku, 150 ml bieleho vína, soľ, mleté čierne korenie, 1 vetvička rozmarínu

Postup:

  1. Zemiaky umyjeme. Rúru predhrejeme na 200 °C. Na plech nasypeme hrubozrnnú soľ, na ktorej upečieme zemiaky domäkka. Na oleji opražíme cibuľu a pretlačený cesnak.
  2. Pridáme v šupke upečené zemiaky, vývar, mlieko a privedieme do varu. Všetko rozmixujeme, pridáme kyslú smotanu a dochutíme soľou a korením. Na panvici upečieme slaninu do chrumkava, vyberieme na kuchynský papier a necháme osušiť od masti.
  3. Šalotku nakrájame na malé kúsky a opražíme. Pridáme na kúsky nakrájané huby, rozmarín, cesnak, podlejeme vínom a dusíme domäkka. Dochutíme soľou a korením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #huby #polievka #cvikla #sýtosť

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...