Paštrnák nie je petržlen

Paštrnák dosť často ľudia zamieňajú za petržlen. Ale rozdiely sú najmä v chuti, paštrnák je sladší a pripomína skôr mrkvu; navyše rastie dobre aj vo vyšších polohách a dobre prezimuje na záhone. Korene sa zbierajú až po uschnutí vňate, prípadne po odkvitnutí. Zber je vhodný až v zime, ideálne po prvých mrazoch.

13.01.2019 14:00
Glazovaný pečený paštrnák Foto: ,
Glazovaný pečený paštrnák.
debata (1)

Paštrnák ľudia pestujú už viac ako 3 000 rokov. Skôr než do Európy dorazili zemiaky, jedol sa namiesto nich práve paštrnák. Hojne sa pestoval v stredoveku, ale zmienky o ňom môžeme vystopovať až do staroveku.

Viete, že…?

Obľúbené v Európe bolo aj paštrnákové víno a v Írsku sa bežne pilo paštrnákové pivo. A dodnes sa v Taliansku paštrnákom kŕmia ošípané chované na parmskú šunku.

Pritom paštrnák má mnoho zdraviu prospešných vlastností. Podporuje zdravie srdca a ciev – vďaka vysokému obsahu draslíka má značný pozitívny vplyv na krvný tlak a takisto pomáha regulovať úroveň cholesterolu v krvi, čím udržuje zdravé a pružné cievy. Pre vysoký podiel rozpustnej vlákniny, ktorá je kľúčovou súčasťou nášho tráviaceho procesu, uľahčuje zdravý pohyb potravín cez tráviace ústrojenstvo, bráni zápche a je prevenciou pred mnohými zažívacími poruchami. Okrem toho zlepšuje metabolické procesy a zdravú psychiku vďaka obsahu kyseliny listovej, ktorá optimalizuje metabolizmus spojený s výrobou energie a posilňuje nervový systém. Dôsledkom jeho konzumácie je nižšia miera depresie. Paštrnák posilňuje aj imunitný systém a lieči močové cesty – jeho konzumácia pôsobí mierne močopudne, využíva sa preto pri ochoreniach obličiek, močového mechúra a zápalu prostaty. Pomáha čistiť močový mechúr od kameňov a piesku.

Vitamíny

B, C, E, K

Živiny a minerály

cukry, škroby, vláknina; draslík, mangán, horčík, fosfor, zinok, železo

Paštrnák môžeme chrúmať surový, nastrúhať či nakrájať ho do šalátov, pridať do polievok, dusiť alebo piecť s mäsom. Je príjemne sladký, ale oproti zemiakom oveľa diétnejší. Drvené semienka paštrnáka možno použiť ako korenie. Paštrnák na slano využijeme na prípravu kaší – napríklad v kombinácii so zemiakmi či s mrkvou. Jeho sladkastá chuť je predpokladom na jeho použitie na sladko, napríklad do tort a koláčov.

Táto zelenina pochádza z Kaukazu, Blízkeho východu a Strednej Ázie, postupne sa udomácnila v Európe a loďami ju previezli a následne pestovali aj v Amerike a Austrálii. V stredoveku bolo pestovanie paštrnáka rozšírené po celej Európe, kým sa v 19. storočí neobjavila cukrová repa. V tom čase slúžil povarený paštrnák ako sladidlo – šťava sa nechala odpariť a hnedá hmota sa užívala ako med.

Glazovaný pečený paštrnák

Potrebujeme:
1 kg paštrnáka, 150 g masla, 1 kl rasce, 1 PL práškového cukru, 60 ml koňaku
Postup:
Paštrnák ošúpeme a pozdĺžne nakrájame, rúru predhrejeme na 160 °C. V kastróle rozpustíme maslo, vsypeme rascu a po chvíľke cukor, štipku soli a paštrnák. Premiešame a asi 5 minút dusíme pod pokrievkou. Zmäknutý paštrnák prelejeme koňakom, bez pokrievky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 15 minút. Paštrnák nasaje maslo a bude šťavnatý, ale pevný. Glazovaný paštrnák skvele doplní pečené mäso. Ak mu chceme dodať výraznejšiu chuť, použijeme namiesto obyčajnej rasce rímsku rascu.

Paštrnáková polievka so smotanou

Potrebujeme:
500 g paštrnáka, 1 cibuľa, 50 g masla, 2 PL hladkej múky, 1 l zeleninového vývaru (môže byť aj hydinový vývar alebo voda), 250 ml smotany na šľahanie, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL oleja, 2 krajce chleba, 1 zväzok pažítky
Postup:
Paštrnák umyjeme, olúpeme a nakrájame na kolieska. Cibuľu pokrájame nadrobno. V hrnci rozpustíme maslo, vsypeme cibuľu a opražíme ju. Potom pridáme paštrnák a krátko ho opečieme. Poprášime múkou a orestujeme. Po chvíľke zalejeme studeným vývarom alebo vodou a premiešame. Za občasného miešania privedieme do varu a na miernom plameni varíme asi 45 minút. Potom polievku rozmixujeme, vlejeme do nej smotanu, prehrejeme ju a dochutíme soľou a korením. Cesnak nakrájame na plátky a krátko opečieme na oleji. Vyberieme ho a v oleji opečieme chlieb. Na tanieri zalejeme chlieb a cesnak polievkou a na záver posypeme nasekanou pažítkou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #recept #polievka #paštrnák #glazovanie

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...