Ananás - intenzívny spaľovač tukov

Ananás má v zrelom stave žltozelenú až žltooranžovú farbu. Najskôr sa zberajú plody určené na priamu konzumáciu a nechajú sa ešte dozrieť, na spracovanie šťavy či na kompóty sa zberajú dostatočne zrelé ananásy. Plody na vývoz sa voskujú, aby sa zabránilo hnitiu a plesni, potom vydržia aj 4 týždne.

12.01.2019 17:00
Grilovaný ananás s kokosovým mliekom Foto: ,
Grilovaný ananás s kokosovým mliekom.
debata

Každý rok vyrastie na svete 15 miliónov ton ananásov, používa sa z nich dužina, ktorá je obklopená drevnatou časťou. Pri čistení netreba zabudnúť na drevnaté vnútro, ktorý je tiež potrebné odstrániť.

Viete, že…?

Ananás mierne dráždi pokožku a ak ananásová šťava kvapne človeku do oka, treba ho ihneď vypláchnuť. Niektorí Juhoameričania ananásy dokonca solia, aby agresivitu ovocia zmiernili.

Ananás má liečivé účinky – odvodňuje, zmierňuje opuchy, odstraňuje pigmentové škvrny, uľavuje pri črevných problémoch aj úpale, rozpúšťa krvné zrazeniny, ochraňuje tráviace ústrojenstvo pred baktériami, pôsobí pozitívne na vlasy, nechty aj na pokožku. Vďaka enzýmu bromelín pôsobí priaznivo na trávenie, a tým prispieva k úbytku hmotnosti. Šťava z čerstvého plodu je údajne silným afrodiziakom. Mnohí výživoví odborníci odporúčajú ananásovú diétu. Ananás dosť intenzívne spaľuje tuky, hoci obsahuje veľa cukru, teda aj zasýti. Už jeden plátok ananásu zaženie hlad. Nie je však vhodné konzumovať ho na lačný žalúdok pre obsah kyseliny a pre obsah síry môže vyvolať aj bolesť hlavy. Väčšie množstvo ananásu môže podráždiť sliznicu.

Vitamíny

A, B1, B2, E, C

Živiny a minerály

vláknina, bielkoviny, tuky, organické kyseliny, vápnik, železo, horčík, draslík, fosfor

Surový ananás sa dá jesť samotný, môžeme ho pridávať do ovocných šalátov alebo pripraviť ananásovú zmrzlinu. Dajú sa však z neho pripraviť aj teplé pokrmy, najmä exotické jedlá. Okrem rôznych múčnikov, závinov a iných sladkých pokrmov môžeme ananás pripraviť aj na slano. Hodí sa do zapekaných jedál, pod rôzne druhy mäsa, na pizzu, do rizota alebo ako príloha k mäsu. Ananás môžeme vyprážať, zapekať, ale aj grilovať. Môžeme ho aj zavárať alebo sušiť, používa sa do štiav, marmelád, džúsov a džemov. Plátok ananásu môžeme použiť na ozdobu miešaných kokteilov. Ananásovú šťavu dobre využijeme pri marinovaní mäsa. Výborné je smoothie z jahôd, banánu a ananásu.

Napriek tomu, že ananás pestovali v Južnej Amerike dávno, jeho objavenie sa pripisuje až Krištofovi Kolumbovi. Našiel ho na ostrove Guadeloupe, ktorý je teraz francúzskym zámorským územím južného Karibiku. Pomenoval ho „Pina de Indes", čo doslovne znamená „borovice indiánov". Významnými oblasťami pestovania ananásu sú dnes Thajsko, Čína, Filipíny, Kostarika, Kuba či Mexiko.

Ananásový krém so šľahačkou

Potrebujeme:
125 g ananásového kompótu, 30 g zemiakového škrobu, 50 g cukru, 1 vanilkový cukor, 2 PL citrónovej šťavy, 125 ml smotany na šľahanie
Postup:
Ananás necháme odkvapkať na site. Šťavu doplníme vodou na 375 ml. Škrob zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom a rozmiešame v šiestich lyžiciach zriedenej ananásovej šťavy. Zvyšnú šťavu privedieme do varu. Stiahneme z ohňa, za stáleho miešania pridáme vyšľahaný škrob, krátko povaríme, necháme vychladiť, občas premiešame. Citrónovú šťavu vmiešame do teplého, nie celkom stuhnutého krému. Smotanu ušľaháme. Plátky ananásu nakrájame na malé kúsky. Šľahačku a ananás vmiešame do krému. Naplníme do sklenenej misy alebo dezertných misiek. Necháme vychladiť, aby bol krém pevnejší.

Grilovaný ananás s kokosovým mliekom

Potrebujeme:
1 ananás, 3 PL repkového oleja, 75 ml kokosového mlieka, 6 PL medu
Postup:
Ananás starostlivo olúpeme. Nakrájame na plátky hrubé asi 2 cm. Tvrdé stredy vykrojíme. Plátky ananásu dáme na tanier, pokvapkáme kokosovým mliekom a marinujeme asi 30 minút. Ananás necháme dobre odkvapkať, osušíme a plátky potrieme olejom. Na rozpálenom grile alebo v grilovacích miskách grilujeme asi 6 – 8 minút. Niekoľkokrát obrátime. Med ohrejeme. Ananás rozdelíme na taniere a pokvapkáme ho rozpusteným medom. Podľa chuti podávame so šľahačkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #grilovanie #ananás #kokosové mlieko #šľahačkový krém

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...