Namiesto pečiva možno použiť ako podklad obľúbenú zeleninu – napríklad na pláty alebo na kolieska nakrájanú uhorku. Nátierku pripravíme z tvarohu, do ktorého môžeme na zjemnenie chuti primiešať trochu masla a nasekaných byliniek. Možností na ochutenie nátierky je množstvo – do tvarohu môžeme pridať cesnak, chren, strúhaný syr alebo tuniaka.
Cukrové mandle so škoricou
Cukrové pražené mandle so škoricou sú ozajstnou pochúťkou. Štvrť kila cukru so 150 ml vody treba miešať na platničke do zožltnutia. Potom prisypať štvrť kila mandlí, prisypať trochu mletej škorice a miešať dovtedy, kým sa cukor nabalí na mandle. Nakoniec pridať 20 g prevareného masla a zamiešať.
Syrová roláda
Chutnou a estetickou možnosťou je syrová roláda – stačí plátky tvrdého syra rozložiť na plechu na alobal a nechať rozohriať v rúre. Po vychladnutí získame jeden syrový plát, ktorý môžeme potrieť a posypať hocičím chutným, čo nám napadne – šunkou, vajíčkami natvrdo či spareným čerstvým špenátom, zrolovať a na druhý deň krájať.
Pečené šampiňóny
Chuťovka z pečených šampiňónov sa pripravuje jednoducho – väčším hubám treba vyrezať nožičku, do každého klobúčika vložiť kúsok masla, potrieť prelisovaným cesnakom a vrchovato zasypať strúhaným syrom. A nakoniec len upiecť v rozpálenej rúre, stačí 5 minút.