Mandarínky rozvoňajú celý byt

Mandarínky treba skladovať samostatne, počas zrenia sa z nich uvoľňuje etylén, ktorý pôsobí na iné ovocie, ktoré sa potom rýchlejšie kazí.

28.12.2018 17:00
mandarinka Foto:
Zaujímavé sú kombinácie mandarínok s rôznymi druhmi mäsa.
debata

Ak chceme šťavu z mandarínok osladiť, treba použiť radšej med. Cukor nie je príliš vhodný, pretože mandarínka s ním v žalúdku kvasí.

Čoraz viac sa aj v našich končinách záhradkári venujú pestovaniu mandarínok v skleníkoch – dnes už dokážu vypestovať až 25 druhov tohto obľúbeného ovocia. Vďaka tomu, že stromy štepia, môže jeden kmeň plodiť viacero odrôd mandarínok. Mandarínka je síce malé ovocie, ale veľmi zdravé. Podporuje obranyschopnosť, chráni bunky pred radikálmi, má antiseptické a antirakovinové účinky, znižuje vysokú hladinu nezdravého cholesterolu, pôsobí ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení, podporuje trávenie, pravidelnú stolicu, prečisťuje tráviaci trakt. Navyše má močopudné účinky, odvodňuje a prečisťuje obličky s močovými cestami, podporuje tvorbu kostného a kĺbového tkaniva. Okrem toho podporuje zdravú pokožku, kvalitné vlasy a nechty – preto sa hojne využíva v kozmetickom priemysle. Navyše podporuje tvorbu červených krviniek, pôsobí preventívne proti anémii. Mandarínky je vhodné podávať aj pri horúčke a pri bolestiach hlavy či depresiách. Výrazné sú účinky mandarínky na chudnutie – má nízky glykemický index, normalizuje hladinu cukru v krvi. Vysoký obsah vitamínov podporuje metabolizmus a tým aj zdravé chudnutie.

Viete, že…?

Ak dáme šupky mandarínky v zime na radiátory ústredného kúrenia, rozvoňajú nám celý byt. Vôňa je nielen upokojujúca, ale má aj dezinfekčné účinky – prečisťuje vzduch.

Mandarínky sú dnes na trhu takmer celý rok. Jednotlivé odrody sa odlišujú najmä veľkosťou. Všetky sú vhodné predovšetkým na priamu konzumáciu. Dužina sa využíva aj v studenej kuchyni na prípravu ovocných, sladkých i pikantných šalátov a tiež na zdobenie rôznych cukrárskych výrobkov – tort, dezertov, koláčov… Šťava je vynikajúcou prísadou do miešaných nápojov, pije sa aj vychladená samostatne alebo riedená vodou ako lahodný osviežujúci nápoj. Veľká časť zozbieraného plodov sa spracováva na džúsy, šťavy, koncentráty a do kompótov. Zaujímavé sú kombinácie mandarínok s rôznymi druhmi mäsa. Šťava z mandarínok pomáha, aby mäso bolo rýchlejšie mäkké – používa sa pri jeho marinovaní.

Vitamíny

A, B, E, C

Živiny a minerály

pektíny, flavonoidy, sacharidy, vláknina, bielkoviny; draslík, horčík, mangán, meď, sodík, vápnik, zinok, železo

Všetky druhy a odrody mandarínok patria do rovnakej skupiny oranžových citrusových plodov s tenkou kôrou. Mandarínky ako prví pestovali v Číne a Japonsku, z nich sa neskôr v 19. storočí dostali aj do Európy. Aktuálne sa jednotlivé odrody pestujú takmer po celom svete – v Amerike, južnej Európe, Afrike i Austrálii.

Smotanový mandarínkový koláč

Potrebujeme:
3 vajcia, 120 g krupicového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 120 g polohrubej múky, 3 mandarínky, 1 kl prášku do pečiva
Náplň: 1 téglik šľahačky, 3 PL kyslej smotany, 2 mandarínky, 2 PL cukru
Postup:
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme zmäknuté maslo a smotanu. Múku preosejeme s práškom do pečiva a pridáme do cesta. Vyšľaháme bielkový sneh a jemne ho vmiešame do cesta. Mandarínky ošúpeme a rozdelíme na mesiačiky, vložíme do cesta do riadkov, neskôr budeme podľa mandarínok krájať porcie. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C dozlatista. Upečený koláč rozkrájame po riadkoch a pozdĺžne rozkrájame na pláty. Zlepíme pomocou krému ušľahaného zo smotany, z cukru a mandarínok. Podávame chladené.

Mandarínkový exotický šalát

Potrebujeme:
3 mandarínky, 1 menší pomaranč, 2 kivi, 1 banán, 6 jahôd, 1/2 kl mletej škorice
Postup:
Očistené mandarínky, pomaranč, kivi, banán a jahody nakrájame na kocky alebo krúžky a vložíme ich do väčšej misky. Pridáme mletú škoricu, prípadne aj citrónovú alebo limetkovú šťavu, všetko dobre premiešame a môžeme podávať. Dobrým riešením je, že necháme ovocie v chladničke, vtedy pustí šťavu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #recept #citrusové plody #koláč #šalát #mandarínky

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...