Banán - plod, ktorý môže zlepšiť náladu

Kým sa banány dostanú na náš stôl, musia prejsť dlhú cestu. Plody sa z banánovníka oberajú zelené, rozdelia sa na trsy po troch i viac a namáčajú sa do vodného kúpeľa s chemickým ošetrením.

24.12.2018 08:00
banán, serotonín Foto:
Banány sú vhodné pre ľudí s ochorením srdca a vysokým krvným tlakom.
debata (2)

Potom sa naukladajú do škatúľ, ktoré sa niekoľko dní zhromažďujú v prístave. Lode naložené ovocím plávajú do európskych prístavov dva až tri týždne.

Existuje viac ako 70 druhov banánov, u nás sú asi najznámejšie tie „klasické", žlté, zahnuté banány. Patria medzi ovocie, ktoré často odborníci odporúčajú do rôznych druhov diét, ale aj ako všeobecnú súčasť zdravého jedálneho lístka.

Viete, že…?

Banánovník nie je strom, ale ide v skutočnosti o bylinu, dokonca najvyššie rastúcu bylinu na svete – banánovníky dorastajú výnimočne až do výšky šestnástich metrov.

Banány môžu zlepšiť náladu – obsahujú totiž aminokyselinu tryptofán, ktorú naše telo potrebuje na syntézu „hormónu šťastia" – sérotonínu. Pre ľudí s ochorením srdca a vysokým krvným tlakom sú banány prospešné zase z iného dôvodu – obsahujú totiž veľké množstvo draslíka a zároveň veľmi málo sodíka. Správny pomer týchto dvoch látok v strave pomáha predchádzať vysokému tlaku a ochoreniam s ním spojeným. Okrem toho banány pomáhajú zmierniť pálenie záhy, sú vhodné pri hnačkách a ďalších zažívacích ťažkostiach. Vďaka obsahu železa pomáhajú predísť málokrvnosti. Zároveň je to jediné ovocie, ktoré je možné jesť surové, ak máte žalúdočné vredy. Alkalizujú krv, čím z nej pomáhajú odstrániť nadbytok kyseliny močovej, ktorá spôsobuje dnu, a pomáhajú znížiť riziko vzniku osteoporózy u žien, ktoré konzumujú veľké množstvo soli. Vysoký obsah vitamínu B v banánoch pomáha udržať zdravú nervovú sústavu. Sú vhodné aj pri bezlepkovej diéte.

Vitamíny

B1, B2, B6, C, E

Živiny a minerály

bielkoviny, tuky, cukry, vláknina, mastné kyseliny, škrob, aminokyseliny, železo, draslík

Pre mnoho ľudí banán predstavuje ovocie, bez ktorého si nedokážu predstaviť raňajky. Ideálnymi kombináciami sú banány s jogurtom, cereáliami alebo ovsenými kašami. Deti určite nadchnú banánové palacinky, lievance alebo mafiny. Športovci využijú možnosti zjemnenia energetických smoothies. Chuťovo výrazný recept s banánom naslano predstavujú banánové tyčinky so šunkou a s nivou. Aj v hlavných chodoch môže banán nájsť svoje využitie. Napríklad nakrájané kúsky banánu sa spoločne s kuracím mäsom, so syrom, s karí korením a so smotanou zapečú v rúre a podávajú sa s obvyklými prílohami, ako sú hranolčeky alebo ryža. Zmrzlina z banánov môže osviežiť sparný letný deň, skvele tiež chutia zmrznuté banány rozmixované s kokosovým alebo mandľovým mliekom.

Banány prvýkrát spomínajú budhistické texty v roku 600 pred naším letopočtom. Údajne aj samotný Alexander Veľký mal počas svojej výpravy do Indie možnosť pochutnať si na banánoch. Prvý skutočný banánový sad bol opísaný v Číne okolo roku 200 nášho letopočtu. Okolo roku 650 islamskí dobyvatelia doviezli banány do Palestíny. V roku 1502 portugalskí kolonisti vybudovali prvé banánové sady v Karibiku a v Strednej Amerike.

Ľadový banánový krém

Potrebujeme:
4 limety alebo citróny nakrájané na kolieska, 2 kl citrónovej šťavy na pokvapkanie, 3 banány, 3 PL práškového cukru, 1 PL citrónovej šťavy, 200 ml smotany na šľahanie, kešu oriešky
Postup:
Dva banány olúpeme, nakrájame na malé kúsky a rozmixujeme. Pridáme lyžicu citrónovej šťavy, cukor a smotanu a všetko znovu rozmixujeme. Krém nalejeme do nízkej misky a dáme aspoň na 2–3 hodiny do mrazničky. Zvyšný banán nakrájame na kocky, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Dobre vychladený banánový krém naporciujeme podobne ako zmrzlinu, pridáme banány, kolieska limety a kešu oriešky.

Pečené banány s čokoládou

Potrebujeme:
1/2 PL mletej škorice, šťava z jedného citróna, 2 PL medu, maslo na vyprážanie, 2 PL hnedého rumu, 4 banány, 200 g horkej čokolády
Postup:
V miske zmiešame med, citrónovú šťavu, rum a škoricu. Banány olúpeme a pozdĺžne rozkrojíme. Vložíme ich do misy a prelejeme sladkou zmesou. Necháme chvíľu odležať. V horúcom kúpeli necháme rozpustiť čokoládu. Medzitým na panvici rozpálime maslo a banány v ňom osmažíme. Banány poukladáme na tanier a prelejeme rozpustenou čokoládou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #sérotonín #recept #banán #draslík #banánový krém

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...