Vianočné pečenie - chuťové spomienky na detstvo

Gastronomické trendy ženú cukrárov vpred - vymýšľať stále nové dezerty, postupy, kombinácie. Koniec koncov „tvorenie“ je na našom remesle to najkrajšie.

18.12.2018 13:00
makový rez, vianočné pečenie Foto: ,
Štvorfarebné makové rezy.
debata

Ale najmä na Vianoce túžia ľudia vrátiť sa k chuťovým spomienkam na detstvo: ku kokoskám, krémešom, k parížskym rožtekom, medovým a punčovým rezom… A tak slávnostný stôl najčastejšie dýcha klasikou.

Štvorfarebné makové rezy

Na 6 porcií potrebujeme:
Biele cestá: 5 bielkov, 5 PL kryštálového cukru, 5 žĺtkov, 5 PL polohrubej múky, 1 kl prášku do pečiva
Hnedé cesto: 4 bielky, 4 PL kryštálového cukru, 4 žĺtky, 4 PL polohrubej múky, 1 PL kakaa, 1 kl prášku do pečiva
Krém: 4 vajcia, 8 PL kryštálového cukru, 1 PL vanilkového cukru, 350 g vyšľahaného čajového masla
Maková plnka: 400 g mletého maku, 3 PL slivkového lekváru, 50 g práškového cukru
Cukrová poleva: 500 g práškového cukru, 3 PL pomarančového sirupu, 2–3 PL studenej vody
Postup:
1. Biele cestá: Bielky vyšľaháme s cukrom, zašľaháme 5 žĺtkov. Vareškou vmiešame múku s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C asi 8 minút. Hnedé cesto: Bielky a cukor vyšľaháme, pridáme žĺtky, polohrubú múku, kakao a prášok do pečiva. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C asi 8 minút.
2. Krém: Vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom šľaháme nad parou asi 15 minút do zhustnutia. Do vychladnutého krému pridáme vyšľahané čajové maslo. Maková plnka: Mletý mak, slivkový lekvár a práškový cukor pomaly zalejeme vriacou vodou, aby vznikla hustá maková hmota.
3. Dve biele cestá zlepíme ríbezľovým džemom, vrch potrieme džemom, naň dáme makovú plnku, na makovú plnku natrieme krém a prikryjeme hnedým cestom. Necháme zaťažené aspoň 3 hodiny. Cukrová poleva: Práškový cukor a pomarančový sirup zamiešame, pridáme studenú vodu podľa hustoty. Vrch koláča polejeme cukrovou polevou.

Jablkové „pájočky“

Na 6 porcií potrebujeme:
Cesto: 300 g hladkej múky, 80 g práškového cukru, 20 g rastlinného tuku, 2 žĺtky
Jablková plnka: 1 kg jabĺk, 100 g cukru, šťava z jedného citróna, štipka škorice
Sneh: 4 bielky, 200 g kryštálového cukru
Postup:
1. Cesto: Suroviny zmiesime a vtláčame do košíkových formičiek. Pečieme na 150 °C asi 20 minút.
2. Jablková plnka: Jablká ošúpeme, nastrúhame a dáme dusiť s cukrom, so šťavou z jedného citróna a štipkou škorice. Dusíme, kým sa voda neodparí.
3. Sneh: Bielky a cukor šľaháme nad parou 15 minút. Do vychladnutých košíčkov dáme lyžicu udusených a vychladnutých jabĺk, ozdobíme snehom a jemne flambujeme.

Recepty pripravila Erika Nogová, majiteľka cukrárskej spoločnosti Alžbetka v Novej Bani

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #Jablká #mak #vianočné pečenie #rezy

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...