Netreba 15 druhov koláčov! Radšej kvalita a poctivé suroviny, radí odborníčka

Trendové Vianoce? Možno. Najnovšie prieskumy ukázali, že posledné roky ovplyvňujú trendy vianočné nákupy či zdobenie stromčeka. Pri sladkých pochúťkach však zostávame konzervatívni.

21.12.2018 13:00
linecké pečivo, Vianoce Foto:
debata (2)

Už desaťročia platí, že počas vianočných sviatkov sú obľúbené rovnaké druhy pečiva. Na margo českých domácností to povedala autorka kuchárskych kníh Miroslava Kuntzmannová. Podobné však platí aj v slovenských domácnostiach.

Vo väčšine rodín nechýbajú variácie lineckého pečiva, vanilkové rožteky, medvedie labky a orechové alebo kokosové pečivo. Veľmi častý je aspoň jeden druh nepečených sladkostí a v rodinách s deťmi nechýbajú ani medovníčky. Nové druhy stále miesto na vianočných stoloch hľadajú len ťažko.

„Myslím si, že všetko dobré už bolo vymyslené. Stalo sa mi, že mi niekto chválil zaručene nový vynikajúci recept, ale keď som prechádzala staré kuchárky, našla som ho v knihe už z roku 1890,“ povedala Kuntzmannová, ktorá je autorkou okrem iného kníh o barokovej kuchyni a trojice retro kuchárok.

Myslí si, že by ľudia mali skôr než na kvantitu sladkého pečiva a zákuskov dbať viac na ich kvalitu. „Nie je potrebné mať 15 druhov koláčov, ktoré sa potom jedia strašne dlho, alebo ich dávame do mrazničky. Je oveľa lepšie urobiť každému členovi rodiny jeho obľúbený druh, nech má radosť, ale z naozaj kvalitných surovín – z poctivého masla, marmelády, cukru,“ povedala Kuntzmannová.

Trendom je v poslednej dobe podľa nej snaha o zdravší životný štýl. Domáce sladkosti sa tak pečú aj z celozrnnej múky, nerafinovaného cukru, využíva sa med a sušené ovocie. „Ale ani to nie je žiadna novinka, veď naši predkovia mali len celozrnnú múku a nerafinovaný cukor, mali med, varili marmelády a lekvár a sušili ovocie,“ poznamenala.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sladkosti #Vianoce #koláče #linecké cesto

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...