Vianočné pečenie s fantáziou a vášňou

Pečenie je hra a o vianočnom to platí zvlášť. Jej pravidlá nám zanechali naše šikovné staré mamy a ja k tomu rada pridávam fantáziu a vášeň.

15.12.2018 15:15
Čokoládová guľa s marinovanou hruškou Foto: ,
Čokoládová guľa s marinovanou hruškou.
debata

Veď sviatočný sladký stôl musí byť ešte krajší a nápaditejší než inokedy. Nech na ňom nechýba niečo suchšie, niečo šťavnaté, niečo tradičné a niečo moderné, jednoduché i zdobené. Aby si tam každý našiel to svoje.

Kysnuté srdiečko s medom

Na 6 porcií potrebujeme:
250 g hladkej múky, soľ, 50 g kryštálového cukru, 1 vajce, 20 g čerstvého droždia, 100 ml mlieka, 75 g masla
Náplň: 3 PL medu, 1/3 kl škorice, 5 PL pomarančovej marmelády, kôra z pomaranča
Postup:
1. V miske zmiešame preosiatu múku, soľ, cukor, vajce a droždie. Do cesta pomaly zapracujeme vlažné mlieko a vychladnuté maslo. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Necháme vykysnúť na teplom mieste 40 minút.
2. V hrnčeku premiešame med s marmeládou a so štipkou škorice a prehrejeme na miernom ohni. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik a potrieme medovou zmesou. Z pomaranča zrežeme kôru bez bielej časti a pokrájame na tenké rezančeky, ktoré nasypeme na medovú zmes. Cesto zvinieme do rolády a krájame na 5 cm široké slimáky.
3. Dno formy vyložíme papierom na pečenie a naukladáme do nej slimáky tak, aby medzi nimi ostali malé medzery. Necháme 20 minút podkysnúť. Potom vrch potrieme zohriatym medom a maslom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 165 °C asi 35–40 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Čokoládová guľa s marinovanou hruškou

Na 4 porcie potrebujeme:
400 g kvalitnej horkej čokolády, lieskovoorieškový krém typu nutela, karamelové kondenzované mlieko, 250 g smotany, silikónová forma na mafiny
Postup:
1. Čokoládu roztopíme, štetcom ňou ponatierame „jamky“ v silikónovej forme na pečenie, dáme schladiť. Po polhodine postup zopakujeme, opäť dáme schladiť.
2. Pripravíme plnku: Do smotany jemne primiešame nutelu, dáme do cukrárskeho vrecka a plníme čokoládové pologule. Do stredu každej pologule dáme za lyžičku kondenzovaného mlieka. Takto naplnené formičky polejeme čokoládou a necháme stuhnúť. Potom veľmi opatrne vyklápame.
3. Marinovaná hruška: Pripravíme sirup z 1 l vody, 1 kg hnedého cukru, 50 g citrónovej šťavy, 25 g citrodeka, jazmínového čaju a 250 g mäty. Hrušky očistíme, zalejeme horúcim precedeným sirupom a necháme vychladnúť.

Recepty pripravila Janka Brezniaková, cukrárka Residence Hotel & Club**** na Donovaloch

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #čokoláda #recept #med #Vianoce #hrušky #kysnuté múčniky

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...