Adventné pohostenie

Rustikálne jedlá sú na jednej strane ľahké, ale zároveň aj výživné. Predovšetkým v období adventu, ktorý potom vrcholí sviatkami kulinárskej hojnosti.

13.12.2018 12:00
Karfiolový „steak“ na cviklovom humuse Foto: ,
Karfiolový „steak“ na cviklovom humuse.
debata

Veď dnes sa dá kúpiť zelenina od výmyslu sveta, aj keď najlepšia je taká, čo neprecestovala pol zemegule. A tak môžu byť adventné jedlá aj nápadité, chutné a nesmierne rôznorodé.

Karfiolový „steak“ na cviklovom humuse

Na 4 porcie potrebujeme:
Hummus: 500 g varenej cvikly, 250 g cícera z konzervy, 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL olivového oleja, 2 PL tahini (sezamová pasta), 2 PL vody, 1 kl rímskej rasce, 1 kl koriandra, 3 strúčiky cesnaku
Karfiolový „steak“: 1 karfiol, 2 PL kokosového oleja, rímska rasca, koriander, soľ
Postup:
1. Najskôr očistíme cesnak a všetky suroviny na hummus vložíme do mixéra a rozmixujeme na homogénnu masu, vložíme do pripravenej misky a necháme odležať. Karfiol očistíme a zbavíme ho zhrubnutej stonky. Nakrájame ho na plátky, umyjeme a osušíme.
2. Rúru rozpálime na 180 °C. V panvici rozohrejeme kokosový olej, „steaky“ prudko z jednej strany opečieme a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie neopečenou stranou smerom hore. Potrieme olejom, pridáme pripravené korenie a 15 minút pečieme.

Stehienka v cibuľovej omáčke s feniklovým kuskusom

Na 4 porcie potrebujeme:
4 kuracie stehná, 2 červené cibule, 4 strúčiky cesnaku, 5 PL olivového oleja, 2 PL rajčinového pretlaku, 500 ml zeleninového vývaru (vody), 1 kl mletej rasce, soľ, mleté čierne korenie, 1 kl mletého koriandra, 1 fenikel, 500 g kuskusu, šťava z limetky, 2 PL masla
Postup:
1. Kuracie stehná umyjeme, osušíme a v kĺbe prekrojíme. Cibuľu a cesnak očistíme, cibuľu nakrájame na pásiky a cesnak na malé kocky. Do panvice dáme olivový olej a kuracie stehná opečieme.
2. Pridáme pripravenú nakrájanú cibuľu s cesnakom, restujeme, pridáme pretlak a krátko nato zalejeme vývarom alebo vodou. Pridáme rascu, soľ, koriander, korenie a zakryté dusíme asi 30 minút.
3. Kuskus: Fenikel umyjeme a odrežeme spodnú časť. Odrežeme stonky, ktoré nakrájame najemno. Fenikel nakrájame na tenké prúžky. Do hrnca pridáme olivový olej, opečieme fenikel, pridáme kuskus, ktorý zalejeme 500 ml vriacej vody a necháme 7 minút napučať, už nevaríme. Pridáme nakrájané stonky, maslo, limetkovú šťavu, soľ a korenie a vidličkou premiešame.

Recepty pripravil Zoltán Bako, šéfkuchár a majiteľ Restaurant 70 v Ostrove

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #karfiol #kuracie mäso #cvikla #fenikel #advent #humus

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...