Kelové karbonátky s údeným mäsom
Potrebujeme:
1 stredne veľký kel, 20 g masla, 1 žemľa, 70 ml mlieka, 2 vajcia, 60 g údeného mäsa, 30 g cibule, strúhanka a vajcia na obalenie, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Kel uvaríme v osolenej vode, necháme ho odkvapkať a potom listy zomelieme na mäsovom mlynčeku. Maslo vymiešame so soľou, pridáme 2 vajcia, v mlieku namočenú žemľu, korenie a nadrobno nakrájanú cibuľu. Primiešame zomleté varené údené mäso a všetko zmiešame. Ak je cesto príliš riedke, prisypeme trochu strúhanky. Zo zmesi tvarujeme karbonátky, obalíme ich v rozšľahanom vajci a v strúhanke a vyprážame doružova.
Pečený ružičkový kel s parmezánom
Potrebujeme:
300 g ružičkového kelu, 3 PL olivového oleja, 1 kl citrónovej šťavy, 1 PL parmezánu, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Ružičkový kel očistíme, odkrojíme tvrdé konce, rozpolíme a premiešame s olivovým olejom. Podľa chuti osolíme, okoreníme a rozprestrieme na papier na pečenie reznou stranou nadol. Pečieme pri teplote 200 °C asi 20 minút, v polovici pečenia ružičkový kel obrátime. Kel na záver dochutíme trochou citrónovej šťavy a strúhaným parmezánom. Pečený ružičkový kel sa skvele hodí ako príloha k mäsu alebo do teplých zeleninových šalátov.