Plný stôl strukovín

Nepotrebovali na to doktorov ani profesorov. A predsa všetky prababičky sveta vedeli, že v struku fazule, šošovice, hrachu, bôbu, cícera či sóje sa skrýva sila aj zdravie.

08.12.2018 14:00
Cícerový jogurtový šalát s pečeným lososom Foto: ,
Cícerový jogurtový šalát s pečeným lososom.
debata

Teda vlastne na stovky chutných jedál premenená energia, bielkoviny, vláknina; lacné a dostupné po celý rok. Dobrý kuchár sa učí z ich skúseností a vždy pridá aj nápady navyše.

Šošovicové lievance s údeným lososom

Na 4 porcie potrebujeme:
50 g šošovice namočenej cez noc, 50 g červenej šošovice, 100 g špaldovej múky, 2 vajíčka, čerstvá pažítka, 3 strúčiky cesnaku, morská soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, cherry paradajky, 300 g údeného lososa, 50 g rukoly, citrónová šťava (na ochutenie rukoly)
Postup:
1. Šošovicu preberieme, prepláchneme a namočíme cez noc do studenej vody. Na druhý deň ju scedíme, prepláchneme pod tečúcou vodou a uvaríme na miernom plameni domäkka. Približne 4 minúty pred dokončením prisypeme umytú červenú šošovicu. Scedíme a necháme vychladnúť.
2. K vychladnutej a odkvapkanej šošovici pridáme múku, vajíčka, nasekanú pažítku a nastrúhaný cesnak. Ochutíme soľou a korením. Placky pečieme na rozpálenej panvici na lievance na olivovom oleji z oboch strán do zlatohneda.
3. Umyté a osušené paradajky nakrájame na polovice alebo štvrtiny a cesnak na plátky. Zeleninu opečieme na rozohriatej panvici na olivovom oleji. Ochutíme soľou, korením a lístkami tymianu. Placky podávame s opečenými paradajkami, kúskami údeného lososa a rukolou, ktorú sme ochutili soľou, korením, citrónovou šťavou a olivovým olejom.

Cícerový jogurtový šalát s pečeným lososom

Na 4 porcie potrebujeme:
2 × 400 g konzerva scedeného cíceru, 200 g gréckeho jogurtu, 1 PL citrónovej šťavy, 2 jarné cibuľky nakrájané najemno, hrsť mätových lístkov nakrájaných nahrubo, hrsť bazalkových lístkov nakrájaných nahrubo, 400 g lososa, 1 PL olivového oleja na lososa, 1 kl horčičných semienok, 1 kl feniklových semienok, drvené sušené čili papričky, 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
Postup:
1. V panvici na oleji opečieme horčičné semienko asi minútu, potom pridáme fenikel, čili a cesnak. Restujeme asi 30 sekúnd.
2. Potom pridáme scedený cícer, premiešame, stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť v miske. Primiešame jogurt, citrónovú šťavu, cibuľku, mätu, bazalku a osolíme.
3. Lososa nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme a opečieme na rozpálenej panvici. Kúsky lososa rozložíme na šalát a ozdobíme bazalkou.

Recepty pripravil František Košuda, šéfkuchár Wellness hotela Patince****

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šošovica #strukoviny #fazuľa #sója #cícer #hrach

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...