Tipy, triky, nápady: Červená šošovica je iná

Červená šošovica síce patrí do priečinka s ostatnými strukovinami, ale potrebuje samostatné zaobchádzanie a trochu iný prístup k vareniu. Už taká šupka na strukovinách je problematická a spôsobuje nadúvanie.

07.12.2018 17:00
strukoviny, šošovica, bielkoviny Foto:
Červenú šošovicu skôr používame do polievok, do omáčok či do príloh s kašovitou konzistenciou.
debata

Červená šošovica je však už vylúpaná, a preto nadúva podstatne menej. Kde nie je šupka, nie je ani dôvod strukovinu vopred namáčať v studenej vode. Mäkká červená šošovica nápadne pripomína kašu. Nezabránime tomu. Ak sa ju budete snažiť variť šetrne, zvoľna, aj tak sa čiastočne rozpadne. Rozhodne sa ju nesnažíme uvariť ako fazuľu do šalátu, ale skôr ju použijeme do polievok, do omáčok či do príloh s kašovitou konzistenciou. Po vychladnutí ju môžeme dať aj do nátierok. Keď červenú šošovicu rozmixujeme, nemusíme ju už pasírovať tak, ako napríklad hrach. Neobsahuje nič tuhé, čo by sa muselo zachytiť na sitku.

Cícer ako lieskovec

Cícer je strukovina, ktorá sa svojím vzhľadom podobá hrachu. Občas sa možno vďaka tomu stretnúť aj s názvom „rímsky hrach". Chuťou môže vzdialene pripomínať lieskový oriešok, a preto jej mnohí dávajú pred hrachom prednosť.

Lúpanie pohánky

Chuť pohánky je zásadne ovplyvnená spôsobom lúpania. Ak je pohánka lúpaná mechanicky, má svetlú až zelenkavú farbu a jej chuť sa nijako nemení. Ak je lúpaná pri vysokých teplotách, potom dochádza k jej tmavnutiu, ale aj k vzniku nie každému príjemnej chuti.

Pozor na škodcov vo fazuli

Fazuľu kúpenú do zásoby je dobré presypať do uzatvárateľných pohárov. Často totiž býva napadnutá škodcami, ktoré prehryzú obal a napadnú aj iné potraviny v špajze. Keď je fazuľa v pohári, prípadný škodca síce nezahynie, ale ani neexpanduje ďalej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šošovica #pohánka #strukoviny #fazuľa #cícer #lieskovce

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...