Mangold - zelenina dostupná po celý rok

Mangold je listová zelenina s pomerne veľkými možnosťami využitia listov aj stopiek v teplej i studenej kuchyni. Je veľmi podobný špenátu a podobne ako špenát sa tiež pripravuje.

06.12.2018 17:00
špenát, listová zelenina, menštruácia Foto:
Listový mangold je zelenina podobná špenátu.
debata

Mangold má dve základné odrody – stopkovú a listovú. Stopkový mangold má väčšie svetlo- alebo tmavo zelené listy a až 5 centimetrov široké stopky s bielou alebo červenou farbou, ktoré sa v kuchyni pripravujú podobne ako špargľa. Listový mangold má stopky pomerne úzke a široké listy. Najchutnejšie sú mladé listy do dĺžky 20 centimetrov.

Viete, že…?

Listy sa z mangoldu odrezávajú ostrým nožom vždy z vonkajšej strany. Ak sa zrežú všetky listy naraz, musí sa rastlina odrezať najmenej 5 centimetrov nad zemou, aby z rastliny vyrástli nové.

Množstvo a kombinácia vitamínov, minerálnych a ďalších látok v mangolde majú pozitívne preventívne aj liečebné účinky na organizmus človeka. Mangold predovšetkým posilňuje imunitný systém, podporuje tvorbu a vylučovanie žalúdočných štiav a má priaznivé účinky na látkovú výmenu. Okrem toho aktivizuje činnosť pečene a bráni jej tukovej degenerácii, pozitívne ovplyvňuje tvorbu krvi a krv prečisťuje, pôsobí proti kôrnateniu ciev, pomáha pri liečbe málokrvnosti a posilňuje činnosť srdca. Navyše kladne ovplyvňuje nervový systém a je účinný pri prevencii nádorových ochorení. Konzumácia väčšieho množstva listov alebo nedostatočne tepelne upravených stopiek však môže mať mierne preháňavé účinky.

Vitamíny

C, E , provitamín A, vitamíny skupiny B

Živiny a minerály

kyselina listová, bioflavonoidy, bielkoviny, cukry; vápnik, draslík, horčík, železo, meď a fosfor

Listy aj stopky mangoldu majú príjemnú, jemnú orechovú a ľahko sladkastú príchuť. Najčastejšie sa mangold tepelne upravuje varením vo vode alebo v pare, môže sa aj dusiť alebo zapekať. Na vyprážanie a pečenie sa nehodí. Listy je možné konzumovať surové napríklad v šalátoch, ale aj tepelne upravené podobne ako špenát alebo v rôznych ďalších jedlách, môžu sa použiť napríklad aj na prípravu rôznych závitkov s plnkami. Stopky sa konzumujú surové aj tepelne upravené. Surové sa často podávajú ako zeleninová príloha, konzumujú sa aj samostatne s rôznymi omáčkami. Listy aj stopky sú chutné zapečené napríklad s rôznymi druhmi syrov, vynikajúce sú aj plnky s mangoldom do slaných závinov, závitkov a palaciniek alebo náplne do koláčov.

Mangold pochádza s najväčšou pravdepodobnosťou zo Stredomoria, zmienky o jeho pestovaní a dokonca aj šľachtení pochádzajú už z obdobia starého Egypta. Pred 300 rokmi bol mangold podľa dochovaných údajov v strednej Európe jedným z najobľúbenejších druhov zeleniny, ale potom ho v obľube predstihol novoobjavený špenát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #špenát #listová zelenina #mangold

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...