Jedlá ich veličenstiev

Kráľovné a králi. Občas rozumní a predvídaví, občas márniví a hriešni, ale takmer vždy so svojskými maniermi a záľubami. Hoci aj s tou kulinárskou, s vášňou pre dobré jedlo.

05.12.2018 13:00
Roštenka s yorkshirským pudingom Foto: ,
Roštenka s yorkshirským pudingom á la Viktória Alexandra.
debata

Niektorí radi vymýšľali vlastné recepty, iným pripravovali kuchári „dobroty á la“ na ich počesť. Mám rád takéto tvorenie, kde sa snúbi jedlo s príbehom. Nech raz za čas ozvláštni aj naše nekráľovské stoly…

Prsia z perličky na vínovej redukcii á la Ľudovít XIV.

Na 4 porcie potrebujeme:
800 g prepeličích pŕs, 4 g soli, 1 g mletého čierneho korenia, 1 g byliniek – tymianu, 100 g masla, 100 ml oleja, 400 g tarhone, tekutý údený dym podľa chuti, 150 g červenej cibule, 4 g cesnaku, 100 g zelenej a žltej cukety, 100 g pomodoro, 60 g papriky, 80 g cherry paradajok, 200 ml demi glace
Postup:
1. Prsia z perličky opečieme na oleji, potrieme malým množstvom tekutého dymu, osolíme a okoreníme. Pečieme 7 – 10 minút pri 180 °C.
2. Z cukru pripravíme karamel a zalejeme portským vínom, ochutíme soľou, korením a zredukujeme podľa potreby. Pred podávaním zjemníme maslom. Tarhoňu orestujeme na oleji dohneda, zalejeme vriacou vodou a varíme domäkka.
3. Nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme cesnak, papriku a cuketu pokrájané na malé kocky. Všetko orestujeme, pridáme pomodoro, bylinky, cherry paradajky a uvarenú tarhoňu. Ochutíme soľou, korením a zjemníme troškou smotany a masla.

Roštenka s yorkshirským pudingom á la Viktória Alexandra

Na 4 porcie potrebujeme:
800 g odležanej nízkej roštenky, 3 g soli, 1 g mletého čierneho korenia, 200 g masla, 1 g byliniek (tymian, rozmarín), 100 g foie gras, 100 g šalotky, 200 ml zeleninového vývaru, 100 ml smotany, 100 g baby mrkvy, 100 g baby cukety, 100 g baby kukurice, 100 g cvikly, 40 g medu, 150 g múky, 2 vajcia, 150 ml mlieka, 100 ml oleja, 1 g sódy bikarbóny
Postup:
1. Opracovanú roštenku nakrájame na 2 cm steaky, ktoré opečieme na oleji. Pečieme pri 180 °C 5 – 8 minút. Na výpeku orestujeme šalotku, pridáme na menšie kocky pokrájanú foie gras, podlejeme vývarom. Zredukujeme na požadovanú hustotu, pridáme smotanu a dochutíme soľou a korením.
2. Baby mrkvu a baby cviklu uvaríme domäkka. Baby zeleninu orestujeme na masle, osolíme, okoreníme, pridáme rozmarín a med, krátko skaramelizujeme.
3. Yorshirský puding pripravíme tak, že z múky, vajec, zo sódy bikarbóny, soli a z mlieka vypracujeme hladké cesto. Pečieme v silikónových formách na mafiny, do ktorých dáme lyžicu oleja, pri teplote 180 °C 10 – 15 minút podľa veľkosti formy.

Recepty pripravil Miloš Šichman, šéfkuchár hotela Royal Palace***** v Turčianskych Tepliciach

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #divina #roštenka #perlička #yorkshirský puding

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....