Tipy, tiky, nápady: Mlieko pred čajom

Patrí k dokonalému anglickému popoludňajšiemu čaju cukor a mlieko?

04.12.2018 13:00
čaj s mliekom Foto:
Mlieko do čaju musí byť čerstvé a chladné.
debata

Ortodoxní hovoria, že cukor nie je dobrým nápadom, pretože mení chuť čaju. Ale s mliekom si Angličania vedia poradiť. Mlieko musí byť čerstvé a chladné, a pozor – vlieva sa do šálky predtým, než nalievame čaj.

Bažant v kráľovskej kuchyni

Kráľovské rodiny kedysi nemali dilemu, či na stole nájdu kurča a la bažant alebo originálneho bažanta. Ten dominoval. A to ešte naši vznešení predkovia netušili, čo vedia dnešní vedci – že totiž mäso z bažantej zveri je pre stravníkov oveľa vhodnejšie ako mäso kuracie. Obsahuje okrem iného viac proteínov a podstatne menej tuku. Pernatá divina bývala tou prvou lahôdkou, ktorá mierila na jesenné taniere. Bažant patrí k najstarším úžitkovým plemenám v Európe. Ťažko bolo dať lepší darček vášnivému kráľovskému kuchárovi – s jeho prípravou bolo okrem iného spojené slastné čakanie, keď vtáka vyvesili do chladu a obchádzali okolo v nádeji, že mäso sa už bude môcť šupnúť na pekáč. Bažant je hádankou, ktorej význam bol a je známy len zasvätencom. Každá potravina má vrchol svojej chuti. Vytúžená doba u bažanta nastáva vtedy, keď sa začína rozkladať, tú sa vyvíja jeho vôňa. Bažanta skrátka treba pred kuchynskou úpravou vyvesiť, aby mäso skrehlo. Väčšinou stačí týždeň, za dvojnásobný čas už mäso môže príliš vyschnúť.

Karlov povestný praclík

Doba Karla IV. bola pestrá a bola obdobím hojnosti – nechýbali rôzne druhy piva, vína, obľúbených sladkostí, ale aj ragú, omáčok, výpekov a dusených zmesí – predchodcov dnešných gulášov. Povestné boli praclíky, ktoré mali mnoho podôb – slaných i sladkých.

„Podradná“ cisárska lahôdka

Bol cisár František Jozef skutočne ochotný jesť aj podradné jedlo? Varené hovädzie mäso – „viac či menej podusené vláknité mäso bez sily a šťavy“ – takzvaný Tafelspitz odsúdili nemeckí i francúzski labužníci. Ale František Jozef ho miloval a jedol ho takmer denne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #divina #bažant #čaj s mliekom #praclík #Tafelspitz

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...