Karfiol je "kvetová kapusta"

Karfiol patrí na slovenský stôl. Je obľúbený nielen u dospelých, ale získal si veľkú popularitu aj u detí. Po tepelnej úprave je krehký a dá sa ľahko zakomponovať do hlavného chodu. A prospieva zdraviu.

01.12.2018 14:00
karfiol, zelenina, kapusta Foto:
Karfiol je bohatý na antioxidanty a prispieva k prevencii infekcií a posilňuje obranné mechanizmy tela.
debata (1)

Francúzi hovoria, že čerstvý karfiol spoznáte podľa lomu listu – musí byť hladký a vlhký. Rozhodne však treba vyberať v obchode iba karfiol bez tmavých škvŕn alebo žltého sfarbenia.

Viete, že…?

Po tepelnej úprave – varení karfiolu sa v kuchyni ešte hodnú chvíľu vznáša nie každému príjemná vôňa. Tajným fígľom proti nej je kúsok chleba v gáze pridaný do hrnca alebo pár vlašských orechov aj so škrupinou. Pohltia všetko, čo vám práve nevonia.

Pravidelná konzumácia karfiolu zaisťuje zdravý krvný obeh a prispieva k pružnosti ciev. Navyše prispieva k zníženiu škodlivého cholesterolu. Jeho celkové zloženie pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym chorobám a pomáha znižovať aj riziko mozgovej mŕtvice. Karfiol podporuje celý tráviaci proces, jeho konzumácia prispieva k prevencii pred vznikom rôznych brušných chorôb, ako sú napríklad žalúdočné vredy. Karfiol obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú proti rastu rakovinových buniek, znižujú riziko rakoviny pľúc, močového mechúra, prsníka, prostaty, vaječníkov a rakoviny krčka maternice. Karfiol chráni kĺby a kosti pred zápalovým poškodením. Tiež obsahuje vitamín K, ktorý môže pomôcť pri prevencii straty kostnej hmoty u mužov i žien. Karfiol je bohatý na antioxidanty a spolu s ďalšími zdravými zložkami prispieva k prevencii rôznych druhov infekcií a posilňuje obranné mechanizmy tela tým, že bráni rastu zápalu spôsobujúceho choroby. Obsahuje zdravé zložky, ktoré sú veľmi účinné proti obezite. Štúdie preukázali skutočnosť, že konzumácia karfiolu je prínosná pri prevencii rôznych zápalov a metabolických porúch v tele. Navyše zahrnutie tejto zeleniny do stravy je prínosné počas tehotenstva – napomáha zdravému nervovému vývoju dieťaťa.

Vitamíny

C, K, B1, B2, B3, B6, E

Živiny a minerály

vláknina, bielkoviny, nenasýtené tuky, omega 3 mastné kyseliny, vápnik, horčík, fosfor, draslík, mangán

Pred kuchynskou úpravou je dobré karfiol rozobratý na ružičky ponoriť na 15 minút do studenej octovej vody, aby sa vyplavil hmyz. Zaujímavé je, že jediná kocka cukru dodá tejto zelenine o poznanie jemnejšiu príchuť. Nemusíme sa pri tom báť, presladenie pokrmu naozaj nehrozí. Medzi najobľúbenejšie jedlá patrí obaľovaný karfiol, pričom sa oddá trochu experimentovať, ak chceme mať chrumkavejšiu kúsky – na obaľovanie použijeme namiesto klasickej strúhanky detskú krupicu. Karfiol dominuje ako hlavná ingrediencia v niektorých polievkach, v iných sa objavuje iba ako doplnok spolu s ďalšou zeleninou. Okrem klasickej krémovej karfiolovej polievky môžeme vyskúšať aj jej variant s kuriatkami a hríbikmi alebo s rozmarínovými krutónmi a syrom na ozdobu.

Najstarší opis skutočného karfiolu je v španielsko-arabskom spise o poľnohospodárstve z 12. storočia, kde sa nazýva aj sýrskou kapustou. Právom teda možno jeho pôvod hľadať práve v Sýrii. V Európe karfiol začali pestovať vo Francúzsku v 16. storočí a v Anglicku v sedemnástom storočí. Mutant bol pôvodne známy vo Francúzsku a predtým aj v Taliansku, odkiaľ mali Francúzi prvé semená. Po dlhý čas sa semená karfiolu dovážali z Cypru a Malty, možno aj zo Sicílie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #karfiol #kapusta #polievka #šalát #vyprážanie #prevencia chorôb

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....