Tipy, triky, nápady: Kačacie variácie

Kačica pečená s kapustou, kačica na pomarančoch, plnená alebo pekinská kačica. To sú niektoré známe úpravy kačice, ktoré máme radi.

29.11.2018 15:00
kačica na pomarančoch Foto:
Kačica na pomarančoch.
debata

Mäso z kačice rozhodne nepatrí medzi diétne jedlá, ale kto by raz za čas odolal chrumkavej kôrke, mäkkému mäsu a výbornej chuti? V slovenskej kuchyni sa pripravuje aj kačica divá. Pri akejkoľvek úprave sa odporúča kačicu pripravovať pomaly, pri teplote okolo 120 °C. Ak budeme kačicu piecť rýchlo a pri vyšších teplotách, mäso nebude také šťavnaté a kôrka nebude mať maslovú chuť a bude tuhšia. Ako príloha sa podáva biela alebo červená kapusta, zemiakové alebo žemľové knedle či zemiaky. Tradičná francúzska úprava kačice má rafinovanejšiu chuť vďaka pomarančom. V ázijskej kuchyni je kačica tiež veľmi obľúbená a okrem kačacieho mäsa si Ázijci pochutnávajú aj na kačacích vajciach.

Hus v kamenine

Naši predkovia vedeli, ako na pečenú hus, ktorú uchovávali v zime aj dlhšie ako mesiac, keď ju rozdelenú na porcie dali do kameninového hrnca a zaliali masťou, aby bolo pečené husacie mäso potopené.

Víno do kapusty

Ak radi varíme dusenú červenú kapustu k mäsu, treba vyskúšať netradičný recept. Pri dusení prilejeme ku kapuste pohárik červeného vína. Kapusta bude mať po uvarení krásnu farbu a zaujímavú chuť a vôňu.

Husacia masť do cesta

Husacia masť sa hodí na chlieb či k zemiakom pečeným v šupke. Rovnako tak ju môžeme použiť do cesta, napríklad na vianočku. Husacia masť pomaly tuhne. Aby sme tuhnutie urýchlili, postavíme nádobu s masťou do studenej vody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #hus #kapusta #kačica #kameninový hrniec #husacia masť

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...