Čarovné recepty zo zdravých šípok

28.11.2018 15:00
šípkový džem
Šípkový džem. Autor:

Z jedlých plodov ruže šípkovej sa dá variť čaj, pripravovať sirup, džem, kompót, víno či likér.

Pomarančovo-šípkový džem s jablkami

Potrebujeme:
kôra a šťava z 1 pomaranča, 500 g jabĺk, 500 g želírovacieho cukru 2:1, 800 g šípok
Postup:
Najskôr šípky dôkladne odstopkujeme a starostlivo umyjeme, necháme odkvapkať, prekrájame napoly, vydlabeme semienka a s 250 ml vody varíme asi 20 minút domäkka. Hmotu pretrieme sitom a odvážime 500 g šípkového pyré. Olúpané jablká zbavíme jadrovníka a rozdelíme ich na malé kocky. V hrnci zmiešame jablká so šípkovým pyré, cukrom, pomarančovou šťavou aj kôrou a uvedieme do varu. Varíme zvoľna asi 3 minúty. Horúce naplníme do pohárov a ihneď uzavrieme.

Šípkový likér so škoricou

Potrebujeme:
2 l výčapnej liehoviny alebo kalvadosu, 750 g šípok, 350 g cukru, kúsok škorice, 300 ml vody, pomarančová kôra
Postup:
Šípky očistíme, dobre preperieme, pridáme k nim pomarančovú kôru a škoricu, zalejeme liehom a necháme asi 2 týždne na teplom mieste. Keď likér nadobudne zlatistú farbu, scedíme ho a dosladíme cukrovým sirupom, ktorý sme získali zvarením cukru s vodou. Sirup pridávame do likéru vychladnutý. Po zmiešaní prelejeme likér do fliaš a necháme stáť asi mesiac. Likér sa veľmi dobre hodí po jedle ku káve.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#recept #kompót #Jablká #pomaranč #sirup #škorica #likér #džem #šípky
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Šoférujte opatrne, nemali by ste zabúdať na potrebné okuliare.
Premyslite si čo poviete a premýšľajte nad...

+ Všetko je vo vašej mysli, čo si prajete, to sa aj môže stať.
Učte sa čo najviac nového a nepoznaného, raz...