Pomarančovo-šípkový džem s jablkami
Potrebujeme:
kôra a šťava z 1 pomaranča, 500 g jabĺk, 500 g želírovacieho cukru
2:1, 800 g šípok
Postup:
Najskôr šípky dôkladne odstopkujeme a starostlivo umyjeme, necháme
odkvapkať, prekrájame napoly, vydlabeme semienka a s 250 ml vody varíme asi
20 minút domäkka. Hmotu pretrieme sitom a odvážime 500 g šípkového
pyré. Olúpané jablká zbavíme jadrovníka a rozdelíme ich na malé kocky.
V hrnci zmiešame jablká so šípkovým pyré, cukrom, pomarančovou šťavou
aj kôrou a uvedieme do varu. Varíme zvoľna asi 3 minúty. Horúce naplníme
do pohárov a ihneď uzavrieme.
Šípkový likér so škoricou
Potrebujeme:
2 l výčapnej liehoviny alebo kalvadosu, 750 g šípok, 350 g cukru, kúsok
škorice, 300 ml vody, pomarančová kôra
Postup:
Šípky očistíme, dobre preperieme, pridáme k nim pomarančovú kôru a
škoricu, zalejeme liehom a necháme asi 2 týždne na teplom mieste. Keď
likér nadobudne zlatistú farbu, scedíme ho a dosladíme cukrovým sirupom,
ktorý sme získali zvarením cukru s vodou. Sirup pridávame do likéru
vychladnutý. Po zmiešaní prelejeme likér do fliaš a necháme stáť asi
mesiac. Likér sa veľmi dobre hodí po jedle ku káve.