Pomarančovo-šípkový džem s jablkami
Potrebujeme:
kôra a šťava z 1 pomaranča, 500 g jabĺk, 500 g želírovacieho cukru 2:1, 800 g šípok
Postup:
Najskôr šípky dôkladne odstopkujeme a starostlivo umyjeme, necháme odkvapkať, prekrájame napoly, vydlabeme semienka a s 250 ml vody varíme asi 20 minút domäkka. Hmotu pretrieme sitom a odvážime 500 g šípkového pyré. Olúpané jablká zbavíme jadrovníka a rozdelíme ich na malé kocky. V hrnci zmiešame jablká so šípkovým pyré, cukrom, pomarančovou šťavou aj kôrou a uvedieme do varu. Varíme zvoľna asi 3 minúty. Horúce naplníme do pohárov a ihneď uzavrieme.
Šípkový likér so škoricou
Potrebujeme:
2 l výčapnej liehoviny alebo kalvadosu, 750 g šípok, 350 g cukru, kúsok škorice, 300 ml vody, pomarančová kôra
Postup:
Šípky očistíme, dobre preperieme, pridáme k nim pomarančovú kôru a škoricu, zalejeme liehom a necháme asi 2 týždne na teplom mieste. Keď likér nadobudne zlatistú farbu, scedíme ho a dosladíme cukrovým sirupom, ktorý sme získali zvarením cukru s vodou. Sirup pridávame do likéru vychladnutý. Po zmiešaní prelejeme likér do fliaš a necháme stáť asi mesiac. Likér sa veľmi dobre hodí po jedle ku káve.