Tajomstvá českej kuchyne

Vepřo-knedlo-zelo, svíčková, škubánky, rajská a koprovka... mnohé české dobroty sú doma aj na Slovensku. Aj vďaka histórii, ktorá nás pred sto rokmi dala dohromady.

24.11.2018 14:00
Jehňěčí s pohankovým kubou a liškami –... Foto: ,
Jehňěčí s pohankovým kubou a liškami – jahňacina s „kubom“.
debata

České a slovenské jedlá ladia na rovnakú nôtu; sú plné chutí, poctivo a trpezlivo pripravované. Dokazujú to aj desiatky krajových špecialít, ktoré stojí za to hľadať a ochutnať.

Jehňěčí s pohankovým kubou a liškami – jahňacina s „kubom“ (východná Morava)

Na 4 porcie potrebujeme:
600 g jahňacieho stehna, 100 g slaniny, 5 strúčikov cesnaku, 140 g šalotky, bravčová masť, tymian, 500 ml hovädzieho vývaru, soľ, mleté čierne korenie Na pohánku: 100 g pohánky (lámanky), 30 g sušených húb, 150 g šalotky, 2 strúčiky cesnaku, bravčová masť, 200 g kuriatok, 60 g masla, soľ, mleté čierne korenie, majorán, rasca
Postup:
1. Umyté a osušené jahňacie stehno prešpikujeme slaninou a cesnakom. Mäso opečieme na masti. Vyberieme ho a v tej istej masti osmažíme šalotku s vetvičkou tymianu.
2. Podlejeme vriacim vývarom, pridáme mäso, ochutíme soľou a korením a dusíme domäkka. Pohánku spolu so sušenými hubami zalejeme 180 ml vriacej vody. Necháme hodinu postáť. Nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak osmažíme na masti, pridáme pohánkovú zmes a dochutíme soľou, korením, majoránom a rascou.
3. Hotové mäso vyberieme z omáčky. Omáčku scedíme a necháme zredukovať. Na masle opečieme kuriatka, osolíme a okoreníme. Mäso nakrájame na plátky.

Pstruh plněný houbami – ryba s hubovou plnkou (Šumava)

Na 4 porcie potrebujeme:
4 pstruhy, 8 plátkov slaniny, soľ, mleté čierne korenie, 100 g masla, 150 g šalotky, 2 strúčiky cesnaku, tymian, 400 g čerstvých húb, ligurček, petržlenová vňať
Postup:
1. Na masle osmažíme najemno nakrájanú šalotku a cesnak. Pridáme huby a vetvičku tymianu. Restujeme, až kým sa neodparí voda.
2. Huby dochutíme soľou, korením, nasekaným ligurčekom a petržlenovou vňaťou. Hubovú zmes necháme ochladnúť. Očistené pstruhy umyjeme a osušíme. Brušnú dutinu vystelieme slaninou a vložíme hubovú zmes.
3. Na dostatočne veľkej panvici ryby opečieme a vložíme do rozohriatej trúby. Pečieme 10 minút pri 170 °C. Hotové pstruhy podávame s listovým šalátom pokvapkaným citrónovou šťavou a kvalitným olejom.

Recepty pripravil Štefan Benďák, šéfkuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #česká kuchyňa #huby #pstruh #pohánka #jahňacina

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...