Tipy, triky, nápady: Estetická sviečkovica na smotane

Sviečkovica na smotane predstavuje kuchársku výzvu, aj keď na jej príprave takmer nič nie je. Má však štatút českého národného pokrmu.

23.11.2018 13:00
sviečkovica na smotane Foto: ,
Sviečkovica na smotane.
debata (3)

Základom je okrem iného špikovanie mäsa slaninou. Slanina pri pozvoľnom dusení postupne púšťa tuk a tak prirodzene dopĺňa šťavnatosť mäsa. Preto môžeme na prípravu sviečkovice použiť hovädzie stehno, ktoré nemá príliš veľa tuku, takže na tanieri vyzerá krásne celistvo a chudé. Slaninu nakrájame na kúsky hrubé ako malíček, teda asi 1 cm, dlhé približne 10 cm. Na jednom konci ich zrežeme zo všetkých štyroch strán do špičky, rozložíme na tácku a dáme najmenej na hodinu do mrazničky, aby slanina stuhla a lepšie sa dostala do mäsa. Mäso sa preťahuje po vlákne a ide o to, aby ste slaninové hranolčeky usporiadali do peknej mozaiky. Treba myslieť na to, že slanina má v tomto prípade predovšetkým estetickú funkciu.

Zdravšia klasika

Zdravší variant klasiky „vepřo-knedlo-zelo“ pripravíme tak, že klasický bôčik nahradíme bravčovým stehnom, ku ktorému si doprajeme veľkú porciu duseného špenátu. Čo sa týka knedlí, môžeme pripraviť zdravšiu verziu z celozrnnej žemle, rožka alebo bagety.

Knedle s burizonmi

Zemiakové knedle budú kyprejšie, ak pridáme do 1 kg zemiakového cesta štyri lyžice ryžových burizonov alebo keď do cesta primiešame trochu mäkkého tvarohu. Aby sa knedle nerozvarili, pridáme do vriacej vody dve polievkové lyžice hladkej múky.

Bylinky do omáčok

Do studených omáčok je dobré pridávať nasekanú zelenú petržlenovú vňať alebo rôzne zelené bylinky – pažítku, kôpor, estragón, ligurček, trebuľku, ktoré si môžeme vypestovať na záhradke alebo za oknom v kvetináči. Pridať môžeme aj surovú alebo varenú najemno nasekanú zeleninu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #omáčky #knedle #špikovanie mäsa #sviečkovica

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...