Čarovné recepty zo zdravých orechov

Vlašský orech má mnohostranné uplatnenie v kuchyni. V sladkých aj slaných receptoch, v likéroch či v jednohubkách.

17.11.2018 14:00
orechy v mede Foto:
Orechy v mede.
debata

Orechy v mede

Potrebujeme:
80 g práškového cukru, 20 g vanilkového cukru, 150 g medu, 50 ml slnečnicového oleja, 500 g vlašských orechov, 2 l vody
Postup:
Jadrá vlašských orechov dáme do misky, sparíme vriacou vodou a necháme ich namočené asi 2 minúty. Orechy scedíme, prelejeme studenou vodou a zlúpneme hnedú vrstvu. Olúpané orechy vrátime do misky. Med mierne zohrejeme v kastróliku a prelejeme ním pripravené orechy. Potom orechy preložíme z misky do sitka a necháme odkvapkať prebytočný med. V tanieri zmiešame práškový cukor s vanilkovým cukrom. Odkvapkané orechy obaľujeme v cukrovej zmesi. Olej v panvici rozohrejeme a vložíme obalené orechy, ktoré necháme stálym miešaním skaramelizovať, nie však zhnednúť. Skaramelizované orechy necháme obschnúť, naukladáme ich do pohárov a uzavreté odložíme na chladné a tmavé miesto.

Orechový likér

Potrebujeme:
35 zelených orechov, 1,5 l liehu, 500 g cukru, kôra z jedného pomaranča, kúsok škorice, kúsok vanilky, 6 klinčekov, 500 ml destilátu (lieh, vodka, rum)
Postup:
Najskôr dáme orechy do studenej vody na 24 hodín. Potom ich nakrájame na štvrtiny a necháme 6 týždňov lúhovať v destiláte. Potom zvaríme cukor, kôru, škoricu a vanilku v 1 litri vody. Precedíme a zmiešame s destilátom. Scedíme vylúhované orechy a všetko zmiešame. Plníme do fliaš, hotového likéru budú asi tri litre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #med #konzervovanie #likér #vlašský orech

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...