Vlašské orechy - výborný prostriedok na kožné problémy

Vlašský orech je plod orecha kráľovského. Stromy začínajú rodiť medzi štvrtým až dvanástym rokom, dorastajú do výšky dvadsiatich metrov a dožívajú sa až dvesto rokov.

16.11.2018 17:00
vlašské orechy Foto:
Vlašský orech má mnohostranné uplatnenie v kuchyni.
debata (2)

Plody sú obalené v ochrannom zelenom puzdre, ktoré pri dozrievaní tmavne a praská. Zrelý orech vypadne z puzdra zvyčajne na začiatku jesene.

Jadro, ktoré svojím tvarom pripomína ľudský mozog, môže byť svetlé, zlatisté, hnedé i červené. A práve červené plody sa dajú skladovať aj niekoľko rokov. Mnoho kultúr považovalo a považuje vlašský orech za potravu pre mozog. Dodnes študenti v Ázii pred skúškou konzumujú veľké množstvo vlašských orechov, aby dosiahli lepšie výsledky.

Vitamíny

E, B1, B3, B5, B6, C

Živiny a minerály

proteíny, sacharidy, omega 3 mastné kyseliny, kyselina listová; meď, zinok, mangán a horčík

Liečivá sila orecha sa prejavuje pri vnútornom aj vonkajšom užívaní. Čaj z listov čistí krv a je aj výborným prostriedkom na kožné problémy. Orech má blahodarný vplyv na žalúdok a črevá, zlepšuje trávenie, zbavuje organizmus hlienu. Pomáha pri nechutenstve a zápche, pri žltačke a cukrovke. Odvary z orecha mierne znižujú krvný tlak. Majú antiseptické účinky, preto sa tiež používajú na kloktanie a výplachy ústnej dutiny, účinkujú aj proti kašľu. Zvonka sa používajú najmä obklady alebo umývanie výluhom zo sparených listov, ktoré vyťahujú hnis z otvorených rán a vredov a hoja opuchy. Silný výluh z lístia pridaný do kúpeľa lieči uzlovité omrzliny. Je možné ho použiť aj pri vypadávaní vlasov, vtedy výluhom masírujeme pokožku hlavy. Je tiež výborným prostriedkom proti všiam vo vlasoch. Známy je aj orechový olej na vlasy, ktorý vlasom dodáva lesk a oživuje tmavú farbu vlasov.

Viete, že…?

Podľa staršej lekárskej literatúry orech hojí lišaje a pomáha likvidovať červy a pásomnice. Orechový olej sa v minulosti, ale niekedy aj dnes používa pri opaľovaní na dosiahnutie hnedšieho sfarbenia kože.

Vlašský orech má mnohostranné uplatnenie v kuchyni. Používa sa v múčnikoch, najčastejšie do vianočného pečiva. Okrem konzumácie surových jadier môžeme svoju dennú dávku zdravia do tela dostať formou tinktúry z jadier, oleja, masla, múky alebo likéru. S obľúbeným orechovým likérom však opatrne, ide o alkoholický nápoj. Na slano sa osvedčili vlašské orechy aj v nátierkach alebo v pokrmoch z mäsa. Výborne chutia trebárs s tvrdým syrom a hroznom, neodporúča sa však jesť ich nalačno.

Pôvod orecha kráľovského je nejasný. Pôvodne sa uvádzalo, že pochádza z Perzie. Pretože orechy rastú súvisle od Európy cez celé územie Strednej Ázie až po himalájske úpätia, kolíska orecha nie je stopercentne určená. Do strednej Európy sa dostal pravdepodobne z Balkánu už v staroveku. V sedemnástom storočí ho Európania priviezli do Ameriky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #múčnik #vianočné pečivo #vlašské orechy #kožné ochorenia

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...