Mrkva - všestranná zelenina

Nemať mrkvu ako súčasť jedálneho lístka sa dnes vari ani nedá. Vďaka svojej príjemne sladkej chuti je základnou surovinou rozmanitých jedál. A navyše je táto všestranná zelenina veľmi zdravá.

10.11.2018 14:10
mrkva, zelenina, šalát, vitamíny Foto:
Mrkva má svoje miesto v ovocných aj zeleninových šalátoch.
debata

Mrkva patrí rovnako ako zeler a petržlen ku koreňovej zelenine. V kuchyni upravujeme predovšetkým jej koreňovú časť, zriedkakedy aj vňať.

Viete, že…?

Mrkva je oranžová až posledných niekoľko storočí. Pôvodne mala rôzne iné farby. Bola čierna, fialová, tmavočervená, biela či žltá.

Na zlepšenie zraku pri konzumácii mrkvy sa najviac podieľa veľké množstvo betakaroténu, pomáha aj proti šerosleposti. Čerstvá šťava z mrkvy posilňuje celý organizmus, pomáha pri liečbe ischemickej choroby srdca aj pri doliečovaní následkov po prekonaní infarktu myokardu. Mrkva pôsobí močopudne, pri hnačke zahusťuje stolicu, čím ju mierni. Je tiež výborným prostriedkom na harmonizáciu črevnej mikroflóry – najmä po dlhšej liečbe antibiotikami, priaznivo pôsobí na kosti a zuby. Úspešne pôsobí mnohokrát aj proti neplodnosti. Vhodná je aj pri pečeňovej diéte. Mrkvová šťava s medom zlepšuje imunitu. Túto zmes môžeme podávať v rámci prevencie alebo liečby chrípky a iných vírusových ochorení. Ľudové liečiteľstvo používa mrkvu aj pri kašli, bolestiach v hrdle či pri prechladnutí.

Vitamíny

provitamín A, vitamíny C, D, E, K

Živiny a minerály

vláknina, mastné kyseliny, draslík, horčík, železo, mangán, zinok, fosfor, kobalt, jód

Mrkva má v kuchyni široké využitie. Svoje miesto nájde v šalátoch, polievkach, hlavných jedlách, dezertoch a aj v nápojoch. Obľúbený je šalát coleslaw, netradičný zas šalát s varenou mrkvou, orieškami, hrozienkami či čerstvým koriandrom. Mrkva patrí ako neoddeliteľná súčasť do poctivého vývaru. Chuť dusenej mrkvy je neodolateľná. Môžeme ju dusiť spoločne napríklad s bravčovým mäsom, vznikne skvelá omáčka, ktorú môžeme podávať k vareným zemiakom. Dusená mrkva môže slúžiť aj ako príloha napríklad k bravčovým medailónikom.

História mrkvy je až neuveriteľne zamotaná a z dostupných historických materiálov sa dá vyčítať, že mrkvu fialovej farby pestovali už za čias starovekého Egypta. Rastlina mrkvy pôvodne pochádza z Južnej Ázie z oblasti Afganistanu, Iránu a Pakistanu, kde stále rastie aj divo. Pravdepodobne v 10. storočí sa rozšírila od Indie až po východ Stredomoria, Holanďania ju v 17. storočí vyšľachtili do súčasnej podoby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #mrkva #šalát #šťava #príloha #coleslaw

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...