„Milujem jedlá ako od starej mamy. Vždy je v nich dokonalá chuť aj popri skromnosti v surovinách i vo výzdobe. No a ešte tretí rozmer – návrat do detstva, keď som chodieval k babke na prázdniny," hovorí Marek Karaka, majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Alej v Bojniciach.
"Ako kuchár profesionál si najlepšie uctím jej božské koláče – hoci aj môj najobľúbenejší kysnutý s ríbezľami a mrveničkou – novými nápadmi, čo ich trochu ozvláštnia a skrášlia.“
Slivkový koláč s mrvenicou a gaštanovým pyré
Potrebujeme:
Cesto: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 1 droždie, 1 vajce, štipka soli, 1 kl kypriaceho prášku do pečiva, 4 PL kryštálového cukru, 1 PL vanilkového cukru, 2 PL masla, 1 PL rumu, 250 ml mlieka, 500 g sliviek (najlepšie čerstvých, ale môžu byť aj zavárané)
Posýpka: 125 g gaštanového pyré, 100 g polohrubej múky
Postup:
- Všetky suroviny na cesto vymiesime a necháme vykysnúť asi 45 minút. Z gaštanového pyré a múky spravíme posýpku tak, že do gaštanového pyré vmiešame múku, až kým sa nezačne hmota mrviť.
- Slivky umyjeme, vykôstkujeme a necháme odkvapkať. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a uložíme do vymasteného a vysypaného okrúhleho plechu (priemer cca 30 cm), tu ho necháme ešte podkysnúť asi 10 minút.
- Na cesto poukladáme slivky a posypeme mrveničkou. Dáme piecť na 160 °C na 35 – 45 minút.
Makový pampúch plnený ovocnou penou
Potrebujeme:
Cesto: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 1 droždie, 1 vajce, štipka soli, 1 kl kypriaceho prášku, 4 PL kryštálového cukru, 1 PL vanilkového cukru, 2 PL masla, 1 PL rumu, 250 ml mlieka, 50 g celého maku
Pena: 250 ml smotany na šľahanie, 250 g jahôd, 1 stužovač do šľahačky, 50 g práškového cukru
Postup:
- Všetky suroviny na cesto vymiešame. Cesto necháme vykysnúť približne 45 minút. Potom ho mierne rozvaľkáme a vykrojíme pohárom šišky. Necháme ich ešte jednotlivo podkysnúť a vysmážame na oleji v hrnci tak, aby plávali.
- Medzitým rozmixujeme jahody, zo smotany, stužovača a cukru vyšľaháme šľahačku, do ktorej vmiešame vymixované jahody.
- Vysmažené šišky prekrojíme na polovicu, naplníme penou a dozdobíme ovocím.