Babičkine božské koláče! 2 recepty so závanom nostalgie aj delikátnosti

Aj vy milujete jedlá, ktoré vám pripomínajú detstvo? A čo dezerty? Tak na dva z nich máme pre vás recept od povolaného odborníka.

05.11.2018 16:32
Slivkový koláč s mrvenicou a gaštanovým pyré Foto: ,
Slivkový koláč s mrvenicou a gaštanovým pyré
debata

„Milujem jedlá ako od starej mamy. Vždy je v nich dokonalá chuť aj popri skromnosti v surovinách i vo výzdobe. No a ešte tretí rozmer – návrat do detstva, keď som chodieval k babke na prázdniny," hovorí Marek Karaka, majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Alej v Bojniciach.

"Ako kuchár profesionál si najlepšie uctím jej božské koláče – hoci aj môj najobľúbenejší kysnutý s ríbezľami a mrveničkou – novými nápadmi, čo ich trochu ozvláštnia a skrášlia.“

Slivkový koláč s mrvenicou a gaštanovým pyré

Potrebujeme:

Cesto: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 1 droždie, 1 vajce, štipka soli, 1 kl kypriaceho prášku do pečiva, 4 PL kryštálového cukru, 1 PL vanilkového cukru, 2 PL masla, 1 PL rumu, 250 ml mlieka, 500 g sliviek (najlepšie čerstvých, ale môžu byť aj zavárané)
Posýpka: 125 g gaštanového pyré, 100 g polohrubej múky

Postup:

  1. Všetky suroviny na cesto vymiesime a necháme vykysnúť asi 45 minút. Z gaštanového pyré a múky spravíme posýpku tak, že do gaštanového pyré vmiešame múku, až kým sa nezačne hmota mrviť.
  2. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a necháme odkvapkať. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a uložíme do vymasteného a vysypaného okrúhleho plechu (priemer cca 30 cm), tu ho necháme ešte podkysnúť asi 10 minút.
  3. Na cesto poukladáme slivky a posypeme mrveničkou. Dáme piecť na 160 °C na 35 – 45 minút.
Makový pampúch plnený ovocnou penou. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Makový pampúch plnený ovocnou penou Makový pampúch plnený ovocnou penou.

Makový pampúch plnený ovocnou penou

Potrebujeme:

Cesto: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 1 droždie, 1 vajce, štipka soli, 1 kl kypriaceho prášku, 4 PL kryštálového cukru, 1 PL vanilkového cukru, 2 PL masla, 1 PL rumu, 250 ml mlieka, 50 g celého maku
Pena: 250 ml smotany na šľahanie, 250 g jahôd, 1 stužovač do šľahačky, 50 g práškového cukru

Postup:

  1. Všetky suroviny na cesto vymiešame. Cesto necháme vykysnúť približne 45 minút. Potom ho mierne rozvaľkáme a vykrojíme pohárom šišky. Necháme ich ešte jednotlivo podkysnúť a vysmážame na oleji v hrnci tak, aby plávali.
  2. Medzitým rozmixujeme jahody, zo smotany, stužovača a cukru vyšľaháme šľahačku, do ktorej vmiešame vymixované jahody.
  3. Vysmažené šišky prekrojíme na polovicu, naplníme penou a dozdobíme ovocím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #slivka #stará mama #mak #koláč #kysnutý koláč #šiška

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...