Čarovné recepty z chutnej tekvice: Oblížete si prsty!

Kto by nemal rád leto? Ako kuchár profesionál sa však vždy viac teším na jeseň, vraví šéfkuchár Jozef Riska zo Savoy Restaurant hotela Radisson Blu Carlton Bratislava.

, 04.11.2018 08:00
debata
zväčšiť Tekvicova polievka so sušenými jablkami a... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Tekvicova polievka so sušenými jablkami a tekvicovými jadierkami so zázvorom. Tekvicova polievka so sušenými jablkami a tekvicovými jadierkami so zázvorom.

Plody tohto farebného ročného obdobia sú mimoriadne chutné a dajú sa dobre skladovať. S jablkami, hruškami, gaštanmi, koreňovou zeleninou, no a, samozrejme, rôznymi druhmi tekvice sa dá pracovať od raňajok až po neskorú večeru. „Nechať fantáziu variť“ – v tomto prípade platí stopercentne.

Tekvicová polievka s jablkami, so zázvorom a s jadierkami

Potrebujeme: 1,2 kg maslovej tekvice, 60 g šalotky nakrájanej nadrobno, 1 strúčik cesnaku, 1/2 červeného ošúpaného jablka bez jadierok, sušené jablká, slnečnicový olej, 10 g očisteného a nastrúhaného ďumbiera, med, tekvicový olej, tekvicové jadierka, kurací alebo zeleninový vývar, soľ, čerstvo mleté biele korenie

Postup:

  1. Tekvicové semiačka upečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C 10 až 15 minút. Necháme vychladnúť. Maslovú tekvicu rozštvrtíme, potrieme slnečnicovým olejom a pečieme s kôrou pri teplote 180 °C 40 až 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť, vydlabeme vnútro, kôry a semien sa zbavíme.
  2. Na slnečnicovom oleji orestujeme dozlata nadrobno nakrájanú šalotku, jablká, cesnak a nastrúhaný ďumbier. Pridáme upečenú tekvicu a primerane zalejeme vývarom alebo vodou. Necháme polievku zovrieť a za občasného miešania varíme 15 minút na miernom ohni.
  3. Polievku odstavíme a rozmixujeme dohladka. Osolíme, okoreníme a pridáme med podľa chuti. Polievku podávame teplú s kúskami sušených jabĺk, upečenými tekvicovými semiačkami a kvapkami tekvicového oleja. Po uvarení môžeme polievku zjemniť trochou smotany na šľahanie.

Údený losos s tekvicovým pyré

Potrebujeme:
400 g filiet z lososa, 400 g pilín na údenie, soľ na údenie alebo morská soľ, 500 g tekvice hokaido, 100 g tekvicových semiačok, 100 ml tekvicového oleja, 50 g masla, 50 ml olivového oleja

Postup:

  1. Piliny na záhrade alebo balkóne zapálime a necháme chvíľu tlieť, a keď jemný oheň zmizne a bude sa z plechu jemne dymiť, položíme do plechu dierkový plech spolu s lososom, ktorého dobre posolíme alebo použijeme údenú soľ.
  2. Vložíme do rúry zohriatej na 160 °C na 15 minút, kde sa bude losos piecť a zároveň údiť. Pracujeme vo vetranej miestnosti. Tekvicu rozkrojíme na polovicu, pokvapkáme trochou olivového oleja, osolíme a pečieme v rúre pri teplote 180 °C 30 minút.
  3. Potom tekvicu vydlabeme a rozmixujeme v kuchynskom robote, na zjemnenie pridáme kocku masla a dobre premiešame, hotového lososa pokvapkáme tekvicovým olejom a podávame spolu s jadierkami a pyré.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #pochúťka #polievka #losos #tekvica
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy

+ Večer nejedzte mastné jedlá, lepšie bude ak si doprajete jogurt.
Snažte sa zvážiť všetky možnosti, aby ste si...

+ Nezabúdajte na teplé oblečenie, je dôležitejšie ako móda.
Máte pred sebou viac možností, stačí si vybrať tú...