Čarovné recepty z chutnej tekvice: Oblížete si prsty!

, 04.11.2018 08:00

Kto by nemal rád leto? Ako kuchár profesionál sa však vždy viac teším na jeseň, vraví šéfkuchár Jozef Riska zo Savoy Restaurant hotela Radisson Blu Carlton Bratislava.

Tekvicova polievka so sušenými jablkami a...
Tekvicova polievka so sušenými jablkami a tekvicovými jadierkami so zázvorom.
(Kliknutím na obrázok zväčši, otvoriť v novom okne)
Autor: Ľuboš Pilc, Pravda

Plody tohto farebného ročného obdobia sú mimoriadne chutné a dajú sa dobre skladovať. S jablkami, hruškami, gaštanmi, koreňovou zeleninou, no a, samozrejme, rôznymi druhmi tekvice sa dá pracovať od raňajok až po neskorú večeru. „Nechať fantáziu variť“ – v tomto prípade platí stopercentne.

Tekvicová polievka s jablkami, so zázvorom a s jadierkami

Potrebujeme: 1,2 kg maslovej tekvice, 60 g šalotky nakrájanej nadrobno, 1 strúčik cesnaku, 1/2 červeného ošúpaného jablka bez jadierok, sušené jablká, slnečnicový olej, 10 g očisteného a nastrúhaného ďumbiera, med, tekvicový olej, tekvicové jadierka, kurací alebo zeleninový vývar, soľ, čerstvo mleté biele korenie

Postup:

  1. Tekvicové semiačka upečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C 10 až 15 minút. Necháme vychladnúť. Maslovú tekvicu rozštvrtíme, potrieme slnečnicovým olejom a pečieme s kôrou pri teplote 180 °C 40 až 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť, vydlabeme vnútro, kôry a semien sa zbavíme.
  2. Na slnečnicovom oleji orestujeme dozlata nadrobno nakrájanú šalotku, jablká, cesnak a nastrúhaný ďumbier. Pridáme upečenú tekvicu a primerane zalejeme vývarom alebo vodou. Necháme polievku zovrieť a za občasného miešania varíme 15 minút na miernom ohni.
  3. Polievku odstavíme a rozmixujeme dohladka. Osolíme, okoreníme a pridáme med podľa chuti. Polievku podávame teplú s kúskami sušených jabĺk, upečenými tekvicovými semiačkami a kvapkami tekvicového oleja. Po uvarení môžeme polievku zjemniť trochou smotany na šľahanie.

Údený losos s tekvicovým pyré

Potrebujeme:
400 g filiet z lososa, 400 g pilín na údenie, soľ na údenie alebo morská soľ, 500 g tekvice hokaido, 100 g tekvicových semiačok, 100 ml tekvicového oleja, 50 g masla, 50 ml olivového oleja

Postup:

  1. Piliny na záhrade alebo balkóne zapálime a necháme chvíľu tlieť, a keď jemný oheň zmizne a bude sa z plechu jemne dymiť, položíme do plechu dierkový plech spolu s lososom, ktorého dobre posolíme alebo použijeme údenú soľ.
  2. Vložíme do rúry zohriatej na 160 °C na 15 minút, kde sa bude losos piecť a zároveň údiť. Pracujeme vo vetranej miestnosti. Tekvicu rozkrojíme na polovicu, pokvapkáme trochou olivového oleja, osolíme a pečieme v rúre pri teplote 180 °C 30 minút.
  3. Potom tekvicu vydlabeme a rozmixujeme v kuchynskom robote, na zjemnenie pridáme kocku masla a dobre premiešame, hotového lososa pokvapkáme tekvicovým olejom a podávame spolu s jadierkami a pyré.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#tekvica #recept #polievka #pochúťka #losos
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Neberte intolerancie na ľahkú váhu, zistite si potrebné informácie.
Vo svojej práci buďte kreatívny a...

+ Nepreháňajte to so zdravým životným štýlom, všetkého priveľa škodí.
Snažte sa mať poriadok vo svojom...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk