Aj školáci musia ovládať princípy správnej životosprávy

Obezita, aj tá detská, dosahuje v Európe hrozivé čísla. Výnimkou nie je ani Slovensko.

31.10.2018 09:30
zdrava strava - jedálniček Foto:
Zdravá strava sa u školákov nestretáva vždy s nadšením. Je nutné to zmeniť.
debata

O zdravej životospráve a dôležitosti pohybu však deti stále nevedia dosť. A častokrát ani dospelí. Práve správne stravovacie návyky treba v deťoch zakoreniť už od detstva. Aj o to sa snaží už tretím rokom projekt "Viem, čo zjem“, ktorý sa dostáva k deťom na slovenských školách – prilákal ich až 107 s počtom prihlásených žiakov 10 000.

Aby téma správnej životosprávy žiakov zaujala a zarezonovala v nich dlhodobo, aj v aktuálnom ročníku sú pre nich pripravené novinky v podobe inovovaných materiálov a hravé aktivity, do ktorých sa môžu počas celého školského roka zapájať.

Žiaci aj v tomto ročníku absolvujú prednášky k témam zdravého stravovania. Novinkou sú inovované učebné materiály s rozšíreným obsahom a dobrovoľná interaktívna lekcia o pitnom režime. Prvé kolo prednášok na tému Pestrá strava realizujú na školách lektori z regionálnych pracovísk Úradu verejného zdravotníctva SR. Druhé kolo prednášok si školy zorganizujú v priebehu roka vo vlastnej réžii. Na výber budú mať z troch už známych tém, ako je Hygiena potravín, Ovocie a zelenina či Riziká nevhodnej stravy, avšak všetky budú k dispozícii s novým obsahom.

Jesť zdravo môžeme vtedy, keď poznáme základné princípy správnej životosprávy a stravovania. Aké živiny z rôznych druhov potravín prijímame, v akom množstve by sme ich mali konzumovať a prečo sú pre naše telo také dôležité? To sú otázky, s ktorými máva problémy častokrát aj dospelý.

Projekt "Viem, čo zjem“ je súčasťou globálneho programu Nestlé pre zdravie detí, ktorý sa od roku 2009 postupne rozšíril do 84 krajín sveta a doposiaľ sa ho zúčastnilo približne 8 miliónov detí. Aj v tomto ročníku si prihlásené triedy budú môcť zasúťažiť. Počas celého školského roka sa môžu zapojiť do dvoch kôl dobrovoľných súťaží – jednej kreatívnej súťaže a druhej vo forme pohybovej aktivity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #stravovanie #zdravý životný štýl #viem #čo zjem

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...