Čarovné recepty zo zdravej kapusty

13.10.2018 14:10
Kapustové placky
Kapustové placky. Autor:

Kapustu je možné využiť v studenej aj teplej kuchyni mnohými spôsobmi.

Kapustový šalát s mrkvou

Potrebujeme:
750 g kapusty, 250 g mrkvy, 1 stredne veľká cibuľa, soľ, cukor, ocot, olej, voda
Postup:
Kapustu a mrkvu nahrubo nastrúhame. Zasypeme zarovnanou lyžicou soli, dvoma lyžicami cukru a pridáme dve lyžice octu. Premiešame a rukami žmýkame tak dlho, až kým zelenina nepustí šťavu. Potom do kapusty pridáme najemno nasekanú cibuľu a prilejeme asi 150 ml studenej vody a dodáme lyžicu oleja – napríklad oleja z tekvicových semien. Ochutnáme zálievku, prípadne pridáme soľ, cukor alebo ocot – aby bola chuť jemná a vyvážená. Kapusta by síce nemala plávať, ale vodu potrebuje. Podávame ako prílohu.

Kapustové placky

Potrebujeme:
400 g bielej kyslej kapusty, 500 g hladkej múky, soľ, 1 vajce, 140 g masti s oškvarkami, 1 kl majoránu, slnečnicový olej alebo masť
Postup:
Kyslú kapustu nakrájame na drobné kúsky. Do misy dáme 500 g hladkej múky, pridáme podľa slanosti kapustu, soľ a nasucho zamiešame. Pridáme vajce a nakrájanú kapustu. Ďalej pridáme masť s oškvarkami, ktorú sme aspoň hodinu predtým vybrali z chladničky, aby sa s ňou lepšie pracovalo. Nezabudneme pridať lyžičku majoránu a v mise zamiešame. Keď už cesto v mise miešať nejde, tak ho preložíme na pracovnú dosku a ručne spracujeme. Cesto podsypeme hladkou múkou a vyvaľkáme placky hrubé asi 8 mm. Placky smažíme na oleji alebo masti pri teplote 120 °C z oboch strán dozlatista. Hotové placky prekladáme na papierové obrúsky, ktoré odsajú prebytočný tuk.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#šalát #recept #placky #mrkva #kyslá kapusta
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Budete sa cítiť lepšie vo svojom tele ak sa oň začnete precíznejšie starať.
Zadajte si cieľ, ktorý do...

+ Vyberajte pre svoje telo len overené prírodné produkty.
Mali by ste začať v práci recyklovať odpad, skúste...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk