Dobroty z jesenného ovocia

Stačí sa pozrieť do prírody, slovenská jeseň je najpestrejším obdobím roka a v gastronómii to platí dvojnásobne. Veď často len načiahneme ruku a už v nej držíme jabĺčko, hrušku, slivky či bobule šťavnatého hrozna.

07.10.2018 11:00
Hruškový koláč z ovsených vločiek Foto: ,
Hruškový koláč z ovsených vločiek.
debata

Dajú sa využiť všade – od šalátov a predjedál, cez ovocné polievky a hlavné jedlá až po dezerty. A chutia aj v pohári; s grádmi i bez nich…

Bravčová roláda s jablkovo-syrovou plnkou

Na 4 porcie potrebujeme:
560 g bravčové karé, 150 g cottage cheese, 2 jablká, 10 g šalvie, 10 g petržlenovej vňate, 100 g bieleho pečiva, 0,3 g soli, 0,2 g drevného čierneho korenia
Postup:
1. Umyté a očistené karé nakrojíme po dĺžke cez stred a otvoríme, cez potravinársku fóliu ho rozklepeme na pravidelný plát, ktorý naplníme plnkou.
2. Plnka: Zmiešame cottage cheese a nadrobno nakrájané biele pečivo, jablká, šalviu. Spoľahlivo vymiešame a dochutíme.
3. Na rozklepané karé z kraja dáme plnku a cez alobal zrolujeme do rolády, ktorú potom pečieme pri 130 °C po dobu 25 minút. Po vychladnutí nakrájame.

Hruškový koláč z ovsených vločiek

Na 8 porcií potrebujeme:
3 kg hrušiek, 12 žĺtkov, 40 ml vaječného likéru, 500 ml šľahačkovej smotany, 500 g masla, 200 g kryštálového cukru, 100 g vanilkového cukru, 100 g ovsenej kaše, 12 g kypriaceho prášku, 200 g hladkej múky, 2 vajcia, 500 ml mlieka
Postup:
1. Cesto: Z vločiek, vajec, mlieka, cukru, kypriaceho prášku a polovice masla vymiešame cesto, ktoré roztlačíme do formy na pečenie a necháme v chladničke vytuhnúť asi hodinu.
2. Krém: Žĺtky, smotanu, vaječný likér, vanilkový cukor miešame nad parou, kým sa nezačne tvoriť hustý krém.
3. Krém nalejeme na vytuhnuté cesto a pečieme pri 120 °C približne pol hodiny. Pred pečením na krém poukladáme natenko nakrájané hrušky.

Recepty propravil Filip Kapusta, šéfkuchár rezortu Aquatermal v Dolnej Strehovej

© Autorské práva vyhradené

debata chyba

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...