Čarovné recepty zo zdravej arónie

Arónia sa hodí k mäsu, ale chutí skvele aj v dezertoch či likéroch.

06.10.2018 11:00
Likér z čiernej jarabiny Foto: ,
Likér z čiernej jarabiny.
debata

Likér z čiernej jarabiny

Potrebujeme:
1 l arónie (čiernej jarabiny), 1 l jemnej liehoviny (vodka, brandy), 1 kg krupicového cukru
Postup:
Do štvorlitrovej sklenenej fľaše dáme 1 liter čiernej jarabiny a zalejeme 1 litrom jemnej liehoviny – vodkou alebo brandy. Fľašu necháme 14 dní uloženú v chladnej a tmavej miestnosti. Každý deň premiešame. Po dvoch týždňoch zvaríme liter vody s kilogramom krupicového cukru a vychladnutý roztok nalejeme k arónii. Nasledujúcich štrnásť dní fľašu denne premiešame. Potom výluh scedíme do fliaš a uložíme. Môžete urobiť aj takzvaný „dokvap“, ktorý sa pije ako víno: Zvyšnú aróniu zalejeme nálevom z 1,5 l vody a 750 g krupicového cukru. Opäť každý deň premiešame a po štrnástich dňoch zlejeme do fliaš.

Koláč z kysnutého cesta z arónie

Potrebujeme:
150 ml mlieka, 35 g práškového cukru, 1/4 vrecúška vanilkového cukru, 400 g arónie, 1/4 kl soli, 35 g tuku, 1/2 citróna, 1 hrsť kryštálového cukru, 250 g polohrubej múky, 1 žĺtok, 12 g droždia
Postup:
Do misky dáme droždie a rozmiešame s lyžičkou cukru. Potom pridáme 2 lyžice múky a 2 lyžice vlažného mlieka. Všetko spoločne premiešame a kvások necháme vykysnúť. Do misy dáme múku, pridáme kvások, teplé mlieko so žĺtkom, soľ, vanilkový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec pridáme tuk a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme vykysnúť na teplé miesto. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme, dáme na vymastený plech a na to poukladáme guľky arónie premiešané s kryštálovým cukrom. Na povrch koláča dáme klasickú posýpku z tuku, cukru a múky. Koláč dáme do vyhriatej rúry a pečieme, až kým nie sú okraje zlatisté.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #likér #arónia #čierna jarabina #kysnutý koláč

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....