Arónia - čierna jarabina

Arónia, ktorej plody sa u nás nazývajú aj „čiernymi jarabinami", je ker, ktorý dorastá do výšky 2-3 metrov. Má tmavofialové až čierne plody trpkej chuti a veľkosti podobnej čučoriedkam. Plody môžeme zberať postupne a konzumovať ich vždy čerstvé.

05.10.2018 17:00
arónia Foto:
Arónia sa hodí aj k mäsu, nahradí brusnice pri sviečkovej.
debata

Plody majú až 60 percent šťavy. Táto šťava sa dá s úspechom použiť aj na farbenie svetlých vín, rôznych nápojov, štiav a tiež na výrobu biologicky aktívneho potravinárskeho farbiva.

Viete, že…?

Z jedného kra arónie môžeme obrať až desať kilogramov plodov, ktoré možno vo vhodných podmienkach uskladňovať až dva mesiace bez toho, aby utrpeli na akosti.

Najväčšie množstvo prospešných látok možno získať lisovaním plodov za studena. Plody arónie majú blahodarný vplyv na krvný obeh, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, znižujú krvný tlak a odporúčajú sa aj pri artérioskleróze. Podporujú imunitný systém a celkovo posilňujú organizmus. Arónia pôsobí tiež pri prevencii zubného kazu a pri správnej činnosti štítnej žľazy a rovnováhe hormónov. Má aj výrazný protizápalový účinok, ochraňuje bunky a tkanivá pred voľnými radikálmi. Ďalej prispieva pri liečbe očných zápalov, žalúdočných porúch či pri zlyhaní pečene.

Vitamíny

A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, F, P

Živiny a minerály

flavonoidy, aminokyseliny, enzýmy, draslík, vápnik, horčík, železo, zinok, meď, fluór, jód

Samotné čerstvé plody arónie sú trpké, kyslé, ale spolu s kyslou smotanou alebo medom pochúťkou a liekom zároveň. Chuťovo výborné, najmä pre deti, sú zaváraniny a džemy. Sušené plody môžeme tiež rozmixovať a vyrobiť si zdravý džús alebo s prídavkom mlieka koktail. Keď pridáme bobule zavarené alebo sušené (cez noc namočené) do perníka, zmizne rýchlejšie ako ste zvyknutí. Dobre sa hodí aj k mäsu, nahradí brusnice pri sviečkovej. Víno z arónie sa výborne hodí k steakom všetkého druhu, morským rybám a ďalším lahôdkam na víne. Chutí skvele k čokoládovým alebo tvarohovým dezertom.

Arónia pochádza z východnej časti Severnej Ameriky z oblasti dnešnej americko-kanadskej hranice. Tu je rozšírená vo všetkých nadmorských výškach a rastie divoko na rozľahlých plochách. Indiánske kmene poznali túto rastlinu veľmi dobre a jej plodom pripisovali veľký liečebný účinok. Na európsky kontinent aróniu priviezol slávny ruský botanik Mičurin.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #ovocná šťava #srdcovo-cievne ochorenia #arónia #čierna jarabina #potravinárske farbivo

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...