Zázračné semienka

Semienka sa stali doslova hitom moderného kulinárstva a výživy. Kuchári však oceňujú nielen obsah zdraviu prospešných látok, ale aj ich orieškovú chuť a vizuálny efekt v jedle.

02.10.2018 11:00
Tekvicový cheesecake s karamelizovanými semienkami Foto: ,
Tekvicový cheesecake s karamelizovanými semienkami.
debata

Zaujímavo menia jeho štruktúru, dopĺňajú prílohy k rybám či mäsu a obohatia nápoje. No ak si z nich vypestujete aj klíčky, to sa potom akýkoľvek šalát dostane na úplne inú úroveň.

Tekvicový cheesecake s karamelizovanými semienkami

Na 6 porcií potrebujeme:
300 g tekvice hokaido, 100 ml smotany, 500 g mascarpone, 200 g bieleho jogurtu, 1 PL mletej škorice, 150 g práškového cukru, 4 plátky želatíny, 100 g malín, 1 g agar agaru, 100 g kryštálového cukru, 50 g tekvicových semienok, 1 PL javorového sirupu, 1 citrón
Postup:
1. Tekvicu hokaido nakrájanú na malé kocky dusíme v troške vody s javorovým sirupom. Po zmäknutí ju rozmixujeme s trochou smotany na pyré. Na korpus rozmixujeme detské piškóty s maslom. Zmes utlačíme do formy na pečenie do výšky asi 1 cm a necháme zapiecť pri 170 °C asi 10 minút.
2. Na plnku vymiešame tekvicové pyré, mascarpone, práškový cukor, škoricu a v troche smotany rozpustenú želatínu. Touto zmesou prelejeme vychladenú formu s korpusom asi do troch štvrtín. Necháme vytuhnúť v chladničke.
3. Na malinové želé varíme maliny v troche vody s 50 g cukru a citrónovou šťavou. Rozmixujeme dohladka a pridáme agar agar, ktorý ešte asi minútu povaríme. Potom želé nalejeme na vytuhnutú zmes vo forme. Opäť necháme stuhnúť v chladničke.

Jahňací hrebienok na cviklovom „pšenote“

Na 4 porcie potrebujeme: 800 g jahňacieho hrebienka, 300 g pšena, 100 g červenej repy, 40 g kozieho syra, 100 ml mlieka, 5 g mäty, 10 g soli, 5 g mletého čierneho korenia, 100 ml olivového oleja, 100 g masla, 2 g lethicínu
Postup:
1. Červenú repu očistíme a nakrájanú ju uvaríme vo vode s trochou masla. Uvarenú repu rozmixujeme na hladké pyré. Pyré vmiešame do pšena, ktoré sme uvarili podľa návodu na obale.
2. Jahňací hrebienok prudko osmažíme na panvici s olivovým olejom a pečieme v rúre zohriatej na 190 °C asi 8 minút.
3. Pred podávaním osolíme, okoreníme a necháme odležať asi 4 minúty. Kozí syr zmiešame s mliekom a lethicínom a pomocou tyčového mixéra napeníme.

Recepty pripravil Matúš Kopčo, šéfkuchár hotela Zelená lagúna**** na Domaši

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #cvikla #tekvica #jahňacie mäso #pšeno #cheesecake

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...