Zaujímavo menia jeho štruktúru, dopĺňajú prílohy k rybám či mäsu a obohatia nápoje. No ak si z nich vypestujete aj klíčky, to sa potom akýkoľvek šalát dostane na úplne inú úroveň.
Tekvicový cheesecake s karamelizovanými semienkami
Na 6 porcií potrebujeme:
300 g tekvice hokaido, 100 ml smotany, 500 g mascarpone, 200 g bieleho
jogurtu, 1 PL mletej škorice, 150 g práškového cukru, 4 plátky
želatíny, 100 g malín, 1 g agar agaru, 100 g kryštálového cukru, 50 g
tekvicových semienok, 1 PL javorového sirupu, 1 citrón
Postup:
1. Tekvicu hokaido nakrájanú na malé kocky dusíme
v troške vody s javorovým sirupom. Po zmäknutí ju rozmixujeme s trochou
smotany na pyré. Na korpus rozmixujeme detské piškóty s maslom. Zmes
utlačíme do formy na pečenie do výšky asi 1 cm a necháme zapiecť pri
170 °C asi 10 minút.
2. Na plnku vymiešame tekvicové pyré, mascarpone,
práškový cukor, škoricu a v troche smotany rozpustenú želatínu. Touto
zmesou prelejeme vychladenú formu s korpusom asi do troch štvrtín. Necháme
vytuhnúť v chladničke.
3. Na malinové želé varíme maliny v troche vody s 50 g
cukru a citrónovou šťavou. Rozmixujeme dohladka a pridáme agar agar, ktorý
ešte asi minútu povaríme. Potom želé nalejeme na vytuhnutú zmes vo forme.
Opäť necháme stuhnúť v chladničke.
Jahňací hrebienok na cviklovom „pšenote“
Na 4 porcie potrebujeme: 800 g jahňacieho hrebienka,
300 g pšena, 100 g červenej repy, 40 g kozieho syra, 100 ml mlieka, 5 g
mäty, 10 g soli, 5 g mletého čierneho korenia, 100 ml olivového oleja,
100 g masla, 2 g lethicínu
Postup:
1. Červenú repu očistíme a nakrájanú ju uvaríme vo vode
s trochou masla. Uvarenú repu rozmixujeme na hladké pyré. Pyré vmiešame do
pšena, ktoré sme uvarili podľa návodu na obale.
2. Jahňací hrebienok prudko osmažíme na panvici
s olivovým olejom a pečieme v rúre zohriatej na 190 °C asi 8 minút.
3. Pred podávaním osolíme, okoreníme a necháme odležať
asi 4 minúty. Kozí syr zmiešame s mliekom a lethicínom a pomocou
tyčového mixéra napeníme.