Grilovaný baklažán s omáčkou tahini
Potrebujeme:
4 baklažány, 3 PL olivového oleja, 1 PL soli
Tahini omáčka: 1/2 kl krupicového cukru, 1/4 hrnčeka sezamovej pasty tahini, 2 PL citrónovej šťavy, 1/4 hrnčeka vody, 1 kl sušeného cesnaku, 1 PL nakrájanej petržlenovej vňate, 1/2 kl soli
Postup:
Baklažány umyjeme, rozrežeme pozdĺžne na polovicu a v reze ich osolíme. Položíme ich na podnos rezom nadol a necháme odležať asi pol hodiny, aby sme z nich odstránili nadbytočnú vlhkosť. Medzitým ušľaháme v šľahači dohladka všetky ingrediencie na omáčku tahini. Gril dopredu rozpálime na vysokú teplotu. Baklažány dobre osušíme papierovými utierkami a v reze ich potrieme olivovým olejom. Položíme ich jednotlivo na rošt do rozpáleného grilu rezom nadol a ľahko ich k roštu pritlačíme. Grilujeme asi 5 minút, potom ich otočíme a grilujeme ešte asi 2 minúty. Mali by byť dobre prepečené. Hotové baklažány na tanieri ešte raz potrieme olivovým olejom a podávame s pripravenou omáčkou tahini.
Plnené baklažány v olivovom oleji
Potrebujeme:
8 strúčikov cesnaku, 160 g cibule, 1 citrón, 1 kl krupicového cukru, 4 baklažány, 200 ml olivového oleja, 100 g červenej papriky, 6 g petržlenovej vňate, 160 g paradajok, 1 kl soli
Postup:
Baklažány umyjeme, pozdĺžne rozrežeme, vydlabeme vnútro a osolíme. Cibuľu, papriku aj paradajky nakrájame na malé kúsky, pridáme olúpaný cesnak, všetko dobre premiešame. Vzniknutou zmesou plníme vydlabané baklažány, ktoré potom naukladáme do hrnca, prelejeme olivovým olejom, osolíme, ocukrujeme a podlejeme vodou. Všetko dáme do zmäknutia variť. Podávame vychladené, posypané nakrájanou petržlenovou vňaťou a prípadne zdobené plátkami citróna.