Na dochutenie pokrmu stále používate soľ aj cukor? Tu sú lepšie alternatívy

Pri varení ochutnávate, ale stále to nie je ono? A tak pridáte soľ, cukor alebo dochucovanie zmesi, len nech pokrm chutí výraznejšie. Aby bolo vaše jedlo zdravšie aj menej kalorické, vyskúšajte iné tipy dochucovania.

25.09.2018 09:00
bylinky, mrazenie Foto:
Bylinky mrazíme rozdelené na porcie v olivovom oleji.
debata

Čerstvé bylinky pridajte do hrnca pri konci varenia. Najlepšie je mať mix tých najzákladnejších priamo na okne, aby ste ich mali stále na očiach – petržlen ako klasická bylinka, ktorou dochutíte pokrmy tradičnej kuchyne. Bazalka má všestranné využitie pre jedlá stredomorskej kuchyne a koriander sa hodí pre všetko ázijské.

Sušené bylinky pridajte do hrca na začiatku varenia. Je lepšie, ak si počas sezóny vysušíte vlastné bylinky, prípadne si namixujte aj vlastné bylinkové zmesy, pretože v tých kupovaných je zvyčajne pridaná aj soľ navyše. Okrem toho, že budete variť zdravšie, sušením vlastných byliniek ešte ušetríte. Okrem sušenia môžete čerstvé bylinky aj mraziť, v malých kockách spolu s olejom či vodou ich potom zmrazené pridáte rovno do jedla.

Horčicu poznáte, ale horčicové semiačka nie? To je chyba. Ak milujete výrazné chute, sú tu práve tieto semiačka, ktoré dodajú rybám aj mäsu skvelú pikantnú chuť. Dávkujte však naozaj jemne, najskôr horčicové semiačka len testujte, ich ostrá chuť môže prekvapiť.

Aj obyčajná citrónová šťava dodá pokrmom špecifickú chuť, ktorú už nepotrebujete vylepšovať ďalšími prísadami. Oproti octu je jemnejšia, do pokrmov ju však pridávajte po kvapkách, kým odhadnete vlastnú mieru.

Sušené huby dodajú jedlu chuť výraznejšiu než huby čestvé. Stačí trocha sušených húb do omáčky, polievky ale napríkald aj do fašírky či k dusenému mäsu a žiadne iné dochucovadlá už potrevobať nebudete. Spoľahnite sa takisto na vlastné zdroje, jeseň praje práve hubám, ktoré si nazbierate a následne vysušíte a pripravíte si tak zásoby na zimu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #kuchyňa #bylinky #ochucovanie #hríby

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...