Mäsíčkový bufet: Stačí prizvať do kuchyne fantáziu

S koncom prázdnin sa leto neskončilo. A tak ešte neodzvonilo ani letným jedlám z ľahkého mäsíčka.

19.09.2018 13:00
Marinovaný losos s ryžovými rezancami Foto: ,
Marinovaný losos s ryžovými rezancami.
debata

Veď aj pri bielej svalovine králika, rýb či hydiny si môže prísť mäsomilný slovenský národ na svoje. Dajú sa rýchlo upiecť, grilovať, dusiť, plniť či mlieť… Stačí len prizvať do kuchyne fantáziu a doplniť tanier ľahšími zdravšími prílohami.

Marinovaný losos s ryžovými rezancami

Na 4 porcie potrebujeme:
750 g lososa, 250 ml sójovej omáčky, 100 ml medu, zázvor, cesnak, 100 ml vínneho octu, olivový olej, 600 g ryžových rezancov, 250 g koreňovej zeleniny, jarná cibuľka, olivový olej
Postup:
1. Marináda: Do hrnca dáme sójovú omáčku, med, vínny ocot, nasekaný cesnak, nastrúhaný zázvor a olivový olej. Marinádu varíme aspoň 5 minút.
2. Marinádu precedíme, necháme vychladnúť a vložíme do nej filety z lososa. Necháme marinovať aspoň 2 hodiny. Potom ich vyberieme a osušíme papierovou utierkou. Lososa upečieme na panvici z oboch strán.
3. Ryžové rezance: Rezance uvaríme podľa návodu. Mrkvu a petržlen nakrájame na julienne rezance a urestujeme na olivovom oleji s jarnou cibuľkou. Premiešame s uvarenými rezancami a prelejeme redukovanou marinádou.

Na víne dusený králik s kelovým šalátom

Na 4 porcie potrebujeme:
600 g králičieho pleca, 1 stredne veľký kel, 10 šampiňónov, 8 reďkoviek, 2 mrkvy, 500 ml slepačieho alebo zeleninového vývaru, tymian, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, 200 ml bieleho vína
Postup:
1. Mrkvu nakrájame na kolieska, reďkovky na štvrtinky, šampiňóny na tenké plátky. Kel nakrájame na menšie kúsky a dáme blanšírovať do horúceho vývaru na 3–4 minúty. Kel vyberieme do misy.
2. Mrkvu, reďkovku a šampiňóny opečieme na olivovom oleji a pridáme ku kelu. Dochutíme tymianom, soľou a korením.
3. Králičie mäso nakrájame, urestujeme s cibuľkou, podlejeme bielym vínom, dochutíme soľou, korením, tymianom a dusíme domäkka. Podávame spolu so šalátom.

Recepty pripravil František Košuda, šéfkuchár Wellness hotela Patince****

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #kel #králik #losos #letné jedlá #ryžové rezance

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...

+ Vyvážená strava a dostatok odpočinku zlepšia vaše zdravie.
Finančná príležitosť sa ukáže, keď sa to najmenej...