Polievka z červených paprík
Potrebujeme:
2–3 červené papriky, 2 cibule, 2 paradajky, 1 PL škrobovej múčky, 4 plátky slaniny, kúsok bujónovej kocky, štipka cukru, kvapka octu, petržlenová vňať, soľ
Postup:
Červené papriky, jednu cibuľu a paradajky nakrájame na kúsky, vsypeme do vriaceho vývaru, pripraveného z kocky, a uvaríme domäkka. Po čiastočnom vychladnutí ich rozmixujeme, uvedieme do varu, prilejeme škrobovú múčku rozmiešanú v niekoľkých lyžiciach studenej vody a povaríme asi minútu. Polievku nepatrne osladíme a okyslíme. Plátky slaniny posypeme nadrobno nakrájanou cibuľou, stočíme do závitkov, upevníme špáradlami a opečieme na panvici, alebo pod grilom. Polievku rozdelíme na taniere, vložíme do nej závitky a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Pečené plnené červené papriky
Potrebujeme:
2 strúčiky cesnaku, 2 baklažány, 50 g čiernych olív, 4 červené papriky, 100 g sušených sterilizovaných paradajok, 150 g syra feta, 1 citrón, 3 PL olivového oleja, 2 kl sušeného oregana, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Paradajky nakrájame na malé kúsky, dáme do misky, pridáme na tenké plátky nakrájaný baklažán a cesnak, olivy, na malé kocky nakrájaný syr a všetko spolu zamiešame. V malej miske rozšľaháme soľ, korenie, olej, oregano, vytlačenú citrónovú šťavu, med. Pripravenou zálievkou zalejeme zeleninu. Papriky rozrežeme na polovice, očistíme od jadrovníkov a lyžicou naplníme pripravenou zeleninovou zmesou. Naplnené papriky poukladáme na plech, pokvapkáme olejom, vložíme do rúry a pečieme približne 30 minút.