Červená paprika - kráska, s ktorou môžeme bojovať proti kôrnateniu ciev

Na záver prázdnin vrcholí zber paprík, ktoré vynikajú nielen svojou rozmanitosťou, ale aj mnohými spôsobmi kulinárskeho využitia.

15.09.2018 16:00
červená paprika, betakarotén Foto:
Pri kúpe zeleninovej červenej papriky treba vyberať pevné a hladké kusy,
debata (1)

Čerstvo zozbierané papriky možno grilovať, variť či dusiť. Pre dlhodobé uskladnenie je možné papriky zavárať, sušiť aj nakladať do nálevov.

Je dokázané, že 150 g červenej papriky dodá organizmu dennú odporúčanú dávku betakaroténu. Nadmerná konzumácia betakaroténu spôsobuje sfarbenie pokožky do oranžova, ktoré je neškodné a zmizne, keď s nadmernou konzumáciou prestaneme. Pozor by si však mali dávať fajčiari. U nich zistili súvislosť medzi nadmernou konzumáciou betakaroténu a výskytom nádorových ochorení pľúc.

Viete, že…?

Pri kúpe zeleninovej červenej papriky treba vyberať pevné a hladké kusy, ktoré vydržia najdlhšie. Pritom je ideálne skladovať papriku pri teplotách 8–10 °C.

S paprikou môžeme bojovať proti kôrnateniu ciev, pretože sa v nej vyskytuje rutín, ktorý omladzuje systém prúdenia krvi. Látky v paprike pôsobia na zlepšenie pružnosti kože a spomaľujú vznik vrások, všeobecne pôsobia preventívne proti rakovine. Paprika môže mať mierne preháňajúci účinky, preto sa často využíva pri redukčných diétach a odporúča sa na očistenie tráviaceho systému. Okrem toho zlepšuje zrak a pôsobí ako prevencia proti sivému zákalu. Pozitívne ovplyvňuje nervovú sústavu a kosti, priaznivo ovplyvňuje štítnu žľazu, podporuje imunitu, má antiseptické účinky, ochraňuje bunky, urýchľuje trávenie, odstraňuje plynatosť, bolesti brucha, podporuje metabolizmus tukov.

Vitamíny

A, B, C, E, K

Živiny a minerály

sacharidy, bielkoviny, tuk, vláknina, železo, vápnik, fosfor, horčík, draslík, sodík, zinok, selén, mangán, meď, zinok

Červená paprika je obľúbená zelenina, ktorú milujeme napríklad v miešaných šalátoch. Paprika sa v kuchyni využíva v mnohých pokrmoch ako korenie alebo čerstvá, pečená či vyprážaná. V Grécku ju pridávajú do šalátov s olivovým olejom a so syrom feta, v Maďarsku sa hojne využíva ako korenie do gulášov alebo údenín a v Španielsku zasa ochutnáme studenú polievku gazpacho. Naším obľúbeným pokrmom sú plnené papriky s paradajkovou omáčkou. Paprika veľmi rýchlo zmäkne, a napriek tomu si udrží veľké množstvo výživných látok. Zaujímavý môže byť ajvar, ktorý sa pripravuje osmažením olúpaných paprík na cibuľke a rozmixovaním celej zmesi. Táto pasta sa podáva ku grilovaným mäsám a rybám podobne ako kečup.

Paprika má svoj pôvod v Strednej Amerike, na európsky kontinent ju spoločne s paradajkami a zemiakmi doviezol Krištof Kolumbus. Zaujímavosťou je, že Európania si najskôr vychutnávali čerstvé plody, až neskôr začali sušenú a rozomletú papriku používať ako korenie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #grilovanie #šalát #betakarotén #gaspacho #červená paprika #ajvar

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...