Prečo nemôžeme prestať jesť čipsy?

Poznáte to? Siahnete do vrecka s čipsami, nezostane pri jednom, ani pri desiatich. "Hrabete" sa v ňom tak dlho, kým všetko nezjete... Vitajte v klube!

27.09.2018 13:00
čipsy, chips, chipsy Foto:
Pre niektorých ľudí je ťažšie vzdať sa zemiakových čipsov ako cigariet.
debata

Čipsy – zemiaková droga?

Len čo otvoríme balenie čipsov, o chvíľu je prázdne. Nedá sa zastaviť to vkladanie slaných, vyprážaných zemiakových lupienkov do úst. Raz začneme, už neprestaneme. Kto by nemiloval to chrumkanie v ústach, keď sa nám začne tá úžasná slaná chuť rozplývať na jazyku! Zemiaky, olej a soľ sú jednoduchými zložkami, ktoré si zamiloval celý svet. Rôzne firmy a značky už vyskúšali rôzne príchute a druhy. Na trh už prišli dokonca zeleninové čipsy, tým zemiakovým však, žiaľ, nesiahajú ani po členky.

Prečo sa nezastavíme?

Pre niektorých ľudí je ťažšie vzdať sa zemiakových čipsov ako cigariet. Možno však v tomto prípade hovoriť o závislosti? Vedci sa rozhodli skúmať tento fenomén. Dôvodom má byť tzv. hedonická hyperfágia. Hyperfágia sa označuje, čiastočne aj chronicky – jedlo, ktoré máme bez skutočného pocitu hladu. Môže to byť tiež porucha príjmu potravy a je klasifikovaná ako rozšírená choroba životného štýlu. V zásade to znamená, že jeme, aj keď nie sme hladní – a pre čistý pôžitok. Vedci to testovali na potkanoch. Zdá sa, že to spôsobuje zmes tukov a sacharidov. Zemiakové lupienky vedú k aktivácii v centre odmeňovania – a kto by sa nechcel odmeniť?

Priemyselne vyrábané potraviny

Svoj pôvod majú čipsy v Amerike. Údajne ich vynašli v New Yorku v polovici 19. storočia. Rýchly nárast populácie tiež spôsobil závislosť na priemyselne vyrábaných polotovaroch. Zemiakové čipsy sa stali neoddeliteľnou súčasťou tejto kultúry. Na základe jednoduchej receptúry (zemiaky, olej, soľ), sa upravili a rozvinuli nespočetné exkluzívne variácie a príchute. A je jedno, či sa s nimi budete trápiť doma alebo si ich kúpite – nikdy ich skrátka nebudete mať dosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #závislosť #sacharidy #zemiaky #hlad #soľ #čipsy #hyperfágia

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...