Dezerty z dovolenky

Všeličo nám pripomína chvíle dovolenky – suveníry, mušle a kamienky, fotografie či videá, fľaša vína...

12.09.2018 13:00
Novozélandské „lemingtons“ s kivi Foto: ,
Novozélandské „lemingtons“ z kokosu a kakaa s kivi.
debata

Nuž a kto rád varí, určite si prinesie množstvo inšpirácií z národných kuchýň. Vône cudzích korenín, exotické kombinácie a nevšedné postupy nás potom „prenesú“ do dovolenkovej atmosféry a celkovo obohatia náš tradičný jedálniček.

Španielska pomarančová torta

Na 6 porcií potrebujeme:
2 pomaranče, 200 g zmesi orechov, 200 g práškového cukru, 5 vajec, 60 g pomarančového džemu, 60 ml pomarančového likéru
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Pomaranče vyfiletujeme, krátko ich povaríme so šťavou z dužiny a s likérom. Schladíme a potom krátko rozmixujeme. Orechy rozmixujeme najemno.
2. Na spodok tortovej formy s priemerom 24 cm dáme papier na pečenie, kraje vymastíme maslom a vysypeme orechmi: Zvyšné neskôr použijeme do cesta. V miske vyšľaháme bielky s polovičnou dávkou práškového cukru dotuha. V inej miske vyšľaháme žĺtky s druhou polovicou cukru do peny.
3. K žĺtkovej zmesi zľahka primiešame pomaranče a zvyšné orechy. Pripravené cesto vylejeme do formy a pečieme približne 40 minút pri 160 °C. Hotovú tortu potrieme džemom.

Novozélandské „lemingtons“ s kivi

Na 6 porcií potrebujeme:
50 g masla, 100 g polohrubej múky, 6 g kypriaceho prášku, 65 g práškového cukru, 10 g vanilkového cukru, 250 g horkej čokolády, 150 ml mlieka, 150 g kokosovej múčky, 50 g ovocného džemu
Postup:
1. Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme rozpustené maslo a dobre premiešame. V ďalšej nádobe zmiešame múku a prášok na pečenie. Pomaly pridávame do vaječnej zmesi a dôkladne premiešame.
2. Plech vymastíme maslom a vysypeme múkou. Potom nalejeme cesto do plechu. Rúru zohrejeme na 170 °C. Pečieme asi 20 minút. Upečený korpus necháme dobre vychladnúť, potom ho prekrojíme na 2 pláty, stred potrieme džemom, pláty spojíme a potom krájame na stredne veľké kocky.
3. Čokoládu rozpustíme s mliekom vo vodnom kúpeli. Lemingtons ponárame do ešte teplej čokoládovej polevy a po vybratí hneď posypeme kokosom. Podávame s filetami kivi.

Dezerty pripravil Ján Halaj, kuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #dezert #recept #torta #kivi #pomaranče #lemingtons

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...