Čo sa stane, ak zjete nedozretý či prezretý banán?

Ak si strážite líniu, po prezretých banánoch radšej nesiahajte.

11.09.2018 09:00
banán, žena, banány Foto:
Máte chuť na banán?
debata (9)

Radšej zelené ako prezreté? Zrejme najlepšie viete, aké banány vám chutia najviac. Ak ide o prínos pre organizmus, je dobré sa riadiť istými odporúčaniami. Ktoré banány sú pre zdravie najprínosnejšie a prečo?

Čo sa obsahu vápnika a magnézia týka, je celkom jedno, či zjete banán ešte trochu nezrelý alebo prezretý – týchto stopových prvkov je v banánoch dosť stále. Dokonca aj športoví nadšenci považujú banán za dobrý zdroj energie a minerálov. Čím sú však banány zrelšie, tým viac cukru obsahujú. Preto ľudia, ktorí si strážia cukor, by mali byť v ich konzumácii opatrní. Diabetici by po prezretých banánoch siahať nemali, pretože hladinu cukru v krvi ovplyvňujú viac ako vtedy, ak sú ešte nedozreté. Aj v prípade, že si strážite líniu, sa už banánom, ktoré majú na šupke viac hnedých škvŕn, radšej vyhnite.

Hoci nie celkom zrelé banány majú menej cukru ako zrelé, nie je vhodné ich konzumovať. Dôvodom je zasa priveľa škrobu, ktorý je obsiahnutý v takomto ovocí a takýto kus je pre telo ťažšie stráviteľný. Nadúvanie aj žalúdočná nevoľnosť sa po konzumácií nezrelých banánov môžu dostaviť. Žlté banány, okrem toho, že chutia výborne, obsahujú aj viac antioxidantov ako ešte nedozreté.

Banány sa pýšia aj vysokým obsahom draslíka a ten má v organizme významnú úlohu pre reguláciu vody v tele, podporuje odvodňovanie. Je dôležitý aj pre správne fungovanie svalov a nervov, rovnako sa stará o zdravie vlasov či nechtov. Zrelý banán má žltú farbu, nemá žiadne zelené miesta a na šupke sa objavujú čiernohnedé škvrny. Odporúčaná teplota pre ich skladovanie je okolo 10 stupňov Celzia.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #banán #línia

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...