Grécke tzatziki
Potrebujeme:
1 šalátová uhorka, 3 – 4 strúčiky cesnaku, 1 vetvička čerstvého kôpru, 1 – 2 PL bieleho vínneho octu, 1 téglik bieleho gréckeho jogurtu, olivový olej, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Pripravíme všetky suroviny. Uhorku olúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Strúčiky cesnaku ošúpeme a rozotrieme spoločne s trochou soli. Kôpor opláchneme pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať a nasekáme najemno. Do misy dáme nastrúhanú uhorku, z ktorej sme vytlačil šťavu, rozotrený cesnak, doplníme hustým gréckym jogurtom a spoločne dobre premiešame. Podľa potreby tzatziky dosolíme a dochutíme korením a bielym vínnym octom. Nakoniec zľahka pokvapkáme kvalitným olivovým olejom.
Studená uhorková polievka
Potrebujeme:
2 šalátové uhorky, 500 ml zákysu, 3 strúčiky cesnaku, kôpor, 120 g bieleho jogurtu, 10 jadier vlašských orechov, soľ, biele korenie, mlieko podľa potreby
Postup:
Šalátové uhorky dôkladne umyjeme, pretože ich nebudeme lúpať, a nakrájame ich na kocky. Pridáme cesnak rozotrený so soľou a nakrájaný kôpor. Všetko zalejeme dobre rozšľahaným zákysom s jogurtom, vmiešame nasekané orechy, podľa chuti okoreníme a môžeme podľa potreby rozriediť trochou mlieka. Vhodné aj ako omáčka napríklad k mäsu.