Šesť nápadov na domácu zmrzlinu

Chuť leta si môžme predĺžiť doma pripravenými zmrzlinami.

04.09.2018 14:30
Pistáciová zmrzlina Foto: ,
Pistáciová zmrzlina.
debata

Pistáciová zmrzlina

Na 8 porcií potrebujeme:
375 g mascarpone, 4 vajcia, žĺtky a bielky zvlášť, 1/2 kl mätovej esencie, 1 kl nastrúhanej kôry z biocitróna, 90 g krupicového cukru, 200 g nesolených lúpaných pistácií
Postup:
1. Mascarpone vyšľaháme so žĺtkami, s mätovou esenciou a citrónovou kôrou. Bielky vyšľaháme dotuha, prisypeme cukor a vyšľaháme. Vyšľahané bielky opatrne vmiešame do mascarpone.
2. Potom zmes presunieme do zmrzlinovača a necháme vymiešať zmrzlinu. Ak nemáme zmrzlinovač, dáme zmes do plastovej nádoby a vložíme ju do mrazničky. Každú polhodinu zmes premiešame tak, aby sme rozbili zmrznuté kryštáliky. Nakoniec vmiešame pistácie a necháme celkom stuhnúť.

Vanilková zmrzlina s jahodami

Na 6 porcií potrebujeme:
2 žĺtky, 130 g cukru, 1 struk vanilky, 400 ml plnotučného mlieka, 150 ml šľahačky 30 %, 5 g škrobovej múčky, 300 g čerstvých jahôd Na dekoráciu: jahodový alebo čokoládový topping
Postup:
1. Vanilkový lusk pozdĺžne prerežeme a špičkou noža z neho opatrne vyberieme semienka. Zmiešame ich s cukrom. Žĺtky, vanilkový cukor a škrobovú múčku dáme do misy a dôkladne rozmixujeme.
2. Mlieko pomaly zohrejeme, ale neprivedieme do varu. Odstavíme a potom za stáleho miešania postupne pridávame žĺtkovú zmes. Keď je všetko spojené a dobre premiešané, dáme zmes do hrnca a 1 až dve minúty ju zohrievame.
3. Zmes necháme vychladnúť. Potom do nej opatrne primiešame šľahačku a dáme asi na 45 minút do zmrzlinovača. Ak ho nemáme, dáme zmes do plastovej nádoby a tú dáme do mrazničky. Každú polhodinu zmes premiešame.
4. Jahody umyjeme a nakrájame na štvrtiny. Servírujeme na tanieri s tromi kopčekmi zmrzliny, môžeme ich preliať jahodovým alebo čokoládovým toppingom a poprášiť práškovým cukrom.

Čokoládová zmrzlina

Na 4 porcie potrebujeme:
100 g mliečnej čokolády, 2 PL kakaa, 3 žĺtky, 2 PL kukuričného škrobu, 5 PL cukru, 300 ml mlieka, 250 ml smotany na šľahanie
Postup:
1. Čokoládu rozlámeme a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme kakao, kukuričný škrob a nakoniec už vychladnutú čokoládu.
2. Do zmesi pridáme mlieko a vo vodnom kúpeli miešame, dokým nezhustne. Potom ju necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku a primiešame k čokoládovej zmesi.
3. Jemný čokoládový krém nalejeme do vhodnej nádoby a vložíme do mrazničky. Každých 20 minút po dobu 4 hodín zmrzlinu premiešavame, aby v sebe nemala ľadové kryštáliky.

Limetková zmrzlina

Na 4 porcie potrebujeme:
1 šálka mlieka, šťava z jednej limetky, 2 odkôstkované datle, 1 kl vanilkového extraktu, 1 šálka mrazeného špenátu (príp. kelu), 1 kl medu
Postup:
1. Všetky ingrediencie vložíme do kuchynského robota a mixujeme, kým nevznikne hladké pyré.
2. Pyré vlejeme do misky a vložíme na 5–6 hodín do mrazničky. Pravidelne premiešavame, aby sme zabránili tvorbe ľadových kryštálikov.

Broskyňová zmrzlina

Na 6 porcií potrebujeme:
6 žĺtkov, 3/4 hrnčeka práškového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 hrnčeky sladkej smotany, 3/4 hrnčeka mlieka, 150 g čerstvých broskýň
Postup:
1. Umyté broskyne sparíme horúcou vodou, olúpeme, vykôstkujeme a pokrájame na malé kúsky. Smotanu, mlieko, žĺtky, práškový a vanilkový cukor šľaháme v horúcom vodnom kúpeli do zhustnutia.
2. Hmotu precedíme cez sito a nádobu ponoríme do studenej vody a za stáleho miešania rýchlo schladíme. Do krému vmiešame pokrájané broskyne a necháme zmraziť.

Čučoriedková zmrzlina s jogurtom

Na 4 porcie potrebujeme:
300 g čučoriedok, 300 g bieleho gréckeho jogurtu, 200 ml smotany na šľahanie, 80 g práškového cukru
Postup:
1. Čučoriedky umyjeme, osušíme a rozmixujeme spolu s cukrom. Primiešame jogurt, trochu vyšľahanú smotanu a opatrne vymiešame hladký krém.
2. Prelejeme ho do nádoby, ktorá je vhodná do mrazničky. Zmrzlinu vložíme do mrazničky a každých 30 minút ju vyberieme a prešľaháme, dokým zmrzlina dostatočne nezmrzne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #čokoláda #ovocie #recept #pistácie #šľahačka #domáca zmrzlina #zmrzlinovač

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...