Zaváracie dobrodružstvo

Zaváranie nie je len o povinnosti spracovať zeleninu a ovocie do džemov, kompótov, čalamád, pyré či sirupov, aby sme si ich potom mohli dopriať po celý rok.

01.09.2018 16:00
Figové čatní k marinovanému foie gras, zaváranie Foto: ,
Figové čatní k marinovanému foie gras.
debata

Často im však uloženie do nálevov a dlhšie uskladnenie doslova pomáha a chuťovo ich zdokonaľuje. Preto kuchári radi nadväzujú na tradície slovenských gazdiniek a pridávajú aj nové, neobvyklé nápady.

Recepty pripravil Miloslav Pabiš, šéfkuchár Korzo café&restaurant v Bratislave

Morušový džem v zapekanej focaccii

Na 4 porcie potrebujeme:
4 pečivá focaccia, 400 g syr brie, extra virgin olivový olej, 800 g moruší, 300 g cukru, 1 citrón, 4 g agaru
Postup:
1. Moruše zbavíme stoniek, zmiešame s cukrom a vytlačíme šťavu z citróna. Premiešame a necháme odstáť 12 hodín. Celú zmes potom prevaríme a pridáme agar, potom ešte celú zmes povaríme 5 minút.
2. Hotový produkt, ktorý môžeme rozmixovať, nalejeme do pohárov a uzavrieme. Poháre otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.
3. Focacciu rozkrojíme, pokvapkáme olivovým olejom a jemne opečieme, potom potrieme morušovým džemom a prekryjeme plátkami syra brie. Dáme na plech a zapekáme v rúre zohriatej na 180 °C asi 5 minút.

Figové čatní k marinovanému foie gras

Na 4 porcie potrebujeme:
500 g foie gras – vykŕmenej kačacej pečene, 50 ml koňaku, 100 ml portského vína, soľ, mleté čierne korenie, 1 brioška, 10 fíg, 2 banánové šalotky, 50 g trstinového cukru, 100 ml olivového oleja, 1 PL jablkového octu, 1/2 PL mletých horčicových semiačok, mletá škorica
Postup:
1. Nadrobno nakrájanú šalotku speníme na rozohriatom oleji. Pridáme horčičné semiačka, koreniny a soľ. Zasypeme cukrom, necháme jemne skaramelizovať, pridáme nakrájané figy a zastrekneme jablkovým octom. Zmes potom varíme 10–15 minút do zhustnutia. Môžeme aj rozmixovať. Zmes vlejeme do pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť hore dnom.
2. Foie gras narežeme pozdĺžne na 2–3 kusy, opatrne povyťahujeme žily a pečeň jemne polámeme na menšie kúsky. Pokvapkáme koňakom, vínom a ochutíme soľou a korením. Necháme prikryté stáť v chladničke 12 hodín. Potom zmes jemne premiešame a v potravinárskej fólii stočíme pevne do valčeka tak, aby sme vytvorili nepriepustný obal.
3. Celý valček potom ponoríme do mlieka zohriateho na 65 °C a necháme ho tam 50 minút. Musíme udržiavať stálu teplotu mlieka. Po tejto príprave valček vyberieme a necháme v chladničke vychladnúť. Vychladenú foie gras opatrne rozbalíme a nožom v horúcej vode nakrájame kolieska. Podávame na opečenej brioške s figovým čatní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #zaváranie #konzervovanie #džem #čatní #figy #foie gras #moruše

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....