Melón je chutný, ale pozor na alergiu!

Vedeli ste, že môžete mať alergiu na melón? Hoci je tento druh veľmi zriedkavý, tí, ktorých sa týka, by sa mali vyhýbať aj iným ovocným druhom.

07.09.2018 13:00
melon, ovocie, leto Foto:
Vedeli ste, že môžete mať alergiu na melón?
debata

Má tienisté stránky

Melón je výborný na olovrant, na kúpalisku, keď potrebujeme niečo pod zub, alebo ako letný dezert večer na balkóne. Melón je jednoducho úžasné ovocie, sú ľudia, ktorí naň nedajú dopustiť. Ale pozor, nech vyzerá akokoľvek ideálne, tiež má svoje „tienisté stránky“. Niekto naň môže reagovať alergicky. Hoci je táto alergia extrémne zriedkavá a v niektorých prípadoch vôbec nie je zistená, napríklad, ak dotyčná osoba neje melón.

Svrbenie v ústach naznačuje alergiu

Napriek tomu sú príznaky každej potravinovej alergie veľmi podobné. Po konzumácii melóna sa môže objaviť silný, pretrvávajúci kašeľ, škriabanie na jazyku či podnebí, nevoľnosť alebo bolesti brucha. V prípade silnej alergie je dokonca možný aj anafylaktický šok. Ten sa často ukazuje vo forme dýchavičnosti, ťažkosťami pri prehĺtaní, nevoľnosťou, závratmi a opuchmi hrdla, jazyka alebo tváre.

Vyhnite sa týmto ovocným druhom

Táto alergia sa týka najmä detí. Diagnostikovať ju môže kožný test u lekára. Ak vás alebo vaše dieťa trápi alergia na vodový melón, riešením nebude „prechod“ na cukrový či medový melón, pretože aj tie spôsobujú alergické reakcie. Zo svojho jedálnička v takom prípade vylúčte uhorku, kivi, zeler, broskyne, banány, pomaranče, avokádo a tiež cukinu, alebo ich konzumujte veľmi opatrne, v obmedzenom množstve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #uhorka #bolesť brucha #melón #svrbenie #závrat

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...