Egreš v kozmetike aj na tanieri

Zelené či ružové plody egrešového kríka sú vynikajúce surové, ale aj zavarené. Okrem skvelej chuti sa egreš pýši aj pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie. Navyše ani tepelnou úpravou nestráca svoju vitamínovú hodnotu.

28.08.2018 13:00
egreš, bobuľové ovocie Foto:
Egreš je skvelým nenávykovým prostriedkom na zápchu.
debata

Egreše sa uplatnia aj v kozmetike: Podporujú rast vlasov, čistia pleť a minimalizujú známky jej starnutia. Z plodov sa dá pripraviť domáci peeling – roztlačený egreš rozotrieme po tvári a necháme pôsobiť 10–15 minút. Rozjasní a vyhladí pokožku.

Viete, že…?

Hneď po hrozne sa egreše vyznačujú najväčším množstvom ovocného cukru. Navyše nezrelé egreše obsahujú mimoriadne veľa pektínov. Preto sa pridávajú do ovocia, ktoré pektín neobsahuje, a pomáhajú vytvárať rôsol.

Egreš je skvelým nenávykovým prostriedkom na akútnu i chronickú zápchu, posilňuje cievy a mierne znižuje krvný tlak. Zlepšuje aj metabolizmus tukov v tele, detoxikuje obličky a tráviaci trakt vrátane čriev, preto je mimoriadne vhodný na očistné kúry, pri obezite alebo na celkové prečistenie tela. Ak vydržíme s kúrou 3–4 týždne, môžeme sa zbaviť aj obličkových a močových kameňov. Pri očistnej kúre pijeme ráno nalačno 200–300 ml šťavy, raňajkujeme až najmenej pol hodiny po tom.

Vitamíny

vitamíny skupiny B (okrem vitamínu B12), C, A, E

Živiny a minerály

kyselina jablčná, citrónová, šťaveľová a vínna; draslík, horčík, meď, selén, mangán, kremík

Plody egreša nie sú vhodné na príliš dlhé skladovanie a vzhľadom na vysoký obsah vody ani na mrazenie. Najlepšie chutí egreš čerstvý, ale môžeme z neho vyrobiť džem, detské výživy či mušt. Má výraznú až ostrejšiu chuť, preto sa často kombinuje s iným ovocím. Dobrý je v kombinácii s banánom, vyskúšať treba banánovo-egrešové smoothie či banánový krém s avokádom a egrešom. Veľmi chutný je aj do koláčov alebo ako náplň do rôznych taštičiek či šatôčok. Z usušených listov sa dá pripraviť čaj s protizápalovými účinkami.

Domovinou egrešov je Európa, pravdepodobne Anglicko. Ale dlho je známy aj v západnej Afrike a na Blízkom východe. O jeho histórii príliš veľa nevieme, prvá zmienka v herbároch pochádza zo 16. storočia, u nás sa objavil zhruba o 200 rokov neskôr. Neznáša vysoké teploty, lepšie sa mu darí v oblastiach mierneho pásma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múčnik #kozmetika #zápcha #smoothie #detox #egreš

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...