Chute horného Považia

Mlieko a z neho syry, bryndza, tvaroh. K tomu zemiaky, kapusta a slivky, mäso z vôd, z lesa, občas zo zabíjačky či z košiara...

25.08.2018 12:00
Furmanské halušky s "pŕhľavou", bryndza Foto: ,
Furmanské halušky s "pŕhľavou".
debata

Gazdinky horného Považia však zapojili fantáziu a vymysleli dobroty, o akých nechyrovali ani na kráľovských dvoroch. Určite stojí za to poučiť sa z ich nápadov, pridať svoje a tvoriť jedlá inšpirované týmto regiónom.

Furmanské halušky s „pŕhľavou“

Na 4 porcie potrebujeme:
300 g zemiakov, 300 g hrubej múky, 10 g soli, 1 vajce, 100 g mladej žihľavy do cesta, 300 g topeného syra, 200 g kyslej smotany, 100 g klobásy, 100 g slaniny, 270 g údeného oštiepka, bylinky na ozdobu (kôpor, petržlenová vňať)
Postup:
1. Z múky, vajca, nastrúhaných zemiakov a rozmixovanej žihľavy vypracujeme cesto, ktoré mierne osolíme. Z dienka nasádzame halušky do vriacej vody. Povaríme a scedíme.
2. Zvlášť v mise rozmiešame halušky s kyslou smotanou, topeným syrom a nastrúhaným údeným oštiepkom.
3. Podľa chuti ozdobíme pečenou slaninou, klobásou a grilovaným oštiepkom. Dozdobíme bylinkami.

Terchovská „čierna polievka“

Na 4 porcie potrebujeme:
400 g maslovej fazule, 100 g masla, 150 g cibule, 10 klinčekov, 2 celé škorice, 150 g slivkového lekváru, 50 g sušených sliviek, 20 g cesnaku, 20 g hladkej múky
Postup:
1. Z masla, cibule a hladkej múky urobíme zásmažku, ktorú zalejeme vývarom (kuracím, zeleninovým, hovädzím) a varíme.
2. Zvlášť v hrnci uvaríme fazuľu, ktorú potom scedíme. Do zmesi zo zásmažky a z vývaru pridáme klinčeky, škoricu, slivkový džem, sušené slivky a dva strúčiky nastrúhaného cesnaku. Všetko spolu povaríme a podávame v bosniaku s chlebovými guľôčkami.

Recepty pripravil: Daniel Klapač, kuchár hotela Boboty*** v Terchovej

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #bryndza #mlieko #kapusta #syry #žihľava #fazuľa #tvaroh

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...