Ako správna kombinácia potravín napomáha zdraviu

Viac vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov zo stravy? Nič nereálne. Vďaka vhodnému „spárovaniu“ potravín dokážeme vykúzliť zdravé a chutné jedlá plné zdraviu prospešných látok.

18.08.2018 08:00
rajčiny, rajčina Foto:
Paradajky v kombinácii s olivovým olejom sú vitamínovou bombou.
debata

Olivový olej a paradajky

Rajčinový šalát sa vďaka pridaniu olivového oleja stáva vitamínovou bombou. Antioxidanty obsiahnuté v červených plodoch spomínanej chutnej zeleniny sa kvôli rastlinným tukom z olivového oleja rýchlejšie vstrebávajú do ľudského organizmu a pomáhajú chrániť naše telo pred rôznymi druhmi rakoviny, najčastejšie žalúdka, pankreasu a hrubého čreva. Paradajky v sebe rovnako skrývajú veľké množstvo beta-karoténu. Jedná sa o látku, ktorá sa v tele mení na vitamín A. Ten je nevyhnutný na správne fungovanie zraku a ochranu pokožky pred starnutím. Vitamín A patrí medzi mikroživiny, ktoré sú rozpustné v tukoch. Na rýchlejšie vstrebávanie do organizmu potrebujú dostatok kvalitných tukov v podobe nenasýtených mastných kyselín.

Vajíčka a baby špenát

Podľa magazínu menhealth.com muži, ktorí jedli špenátový šalát s tromi vajíčkami každý deň, získali až deväťkrát viac antioxidantov – karotenoidov, ktoré sú obsiahnuté práve v tejto málo obľúbenej zelenine, než tí, ktorí sa tejto kombinácii vyhýbali. Vedci preukázali, že diéta založená na zvýšenej konzumácii špenátu, mrkvy a sladkých zemiakov pomáha znížiť riziko srdcových ochorení a napomáha tiež v boji proti niektorým druhom nádorových ochorení. Špenát sa odporúča jesť surový, najmä v podobe takzvaného baby špenátu, ktorý má menšie listy, ako jeho klasický variant. Výborným príkladom je špenátový šalát doplnený o surové vajíčka, rajčiny a olivový olej, vhodne dosolený a chutne doladený čiernym mletým korením.

Batáty a kajenské korenie

Kajenské korenie je známe najmä svojím pálivým, ostrým účinkom. Obsahuje totiž látku kapsaicín, ktorá zvyšuje telesnú teplotu, lepšie sa vďaka nej potíme a rovnako zrýchľuje metabolizmus. Výskumníci z Indie zistili, že kapsaicín zvyšuje absorpciu beta-karoténu, ktorý sa nachádza v sladkých zemiakoch. Je to práve toto rastlinné farbivo, ktoré dodáva sladkým zemiakom ich typické oranžové sfarbenie. Kajenské korenie sa tiež chváli vysokým obsahom vitamínov A a C a minerálnych látok ako sú železo, vápnik, draslík a sodík.

Rozmarín a grilované mäso

Pri grilovaní mäsa sa vytvárajú viaceré karcinogénne látky, ktoré môžu poškodzovať naše zdravie a v krajných prípadoch spôsobovať výskyt nádorových ochorení. Mäso je potrebné pri grilovaní preto kombinovať s rozmarínom. Antioxidanty z tejto aromatickej byliny pomáhajú zabrániť tvorbe karcinogénnych látok. Výborným tipom na skvelú marinádu na mäso je použitie niekoľkých vetvičiek rozmarínu, ktorý nasekáme do olivového oleja, dochutíme čerstvým citrónom, čiernym korením a soľou. A môže sa zdravo grilovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vajcia #rozmarín #olivový olej #paradajky #špenát #bataty #kajenské korenie #grilované mäso

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...