Bazalka sa vyznačuje silnou chuťou aj arómou, ktorá je pre ňu nezameniteľná. Stačí sa jemne dotknúť čerstvého listu bazalky a jej príjemná vôňa vám zostane na rukách. A s ňou prídu na rad spomienky na vašu letnú dovolenku v slnečnom Taliansku.
Na ktoré pokrmy je bazalka vhodná?
Taliani používajú bazalku takmer na všetko. Ochutia ňou čerstvé šaláty, čerstvú ju nasekajú do dipov aj k mäsu, hodí sa na ryby aj k hydine. A, samozrejme, skvelo sa kombinuje aj k cestovinám, stačí si spomenúť na čerstvé bazalkové pesto. Všetky jedlá, do ktorých sa pridávajú paradajky, sa následne môžu dochutiť aj bazalkou – táto kombinácia je chuťovo maximálne vyvážená. Klasikou je taliansky šalát caprese s paradajkami a mozzarellou, ktorý je vhodné ozdobiť práve čerstvou bazalkou.
Nejde len o chuť
Bazalka je nielen chutná, ale aj zdravá. Je bohatá na esenciálne oleje, ako aj na vitamíny A a C. Funguje aj ako prírodný antibakteriálny prostriedok, upokojuje a čistí črevá. Pomáha zároveň pri problémoch s nadúvaním či pri zápche, dokonca u niektorých ľudí pôsobí aj pri migréne.
Existuje vyše 60 rôznych druhov bazalky, líšia sa nielen tvarom listov, ale aj chuťou – existujú bazalky s rôznymi príchuťami. Listy čerstvej bazalky však majú byť výrazne zelené bez tmavých či žltých škvŕn.