Talianska kuchyňa bez bazalky? Nepredstaviteľné!

, 16.08.2018 09:30
bazalka, bylinky, talianska kuchyňa
Chcete si pochutnať na bazalke? Autor:

Bazalka patrí ku klasike v talianskych pokrmoch a dodáva im ich nepopierateľný šmrnc na tanieri. Dá sa použiť nielen čerstvá, ale aj mrazená či sušená. Vo vašom jedálničku by ste jej mali nájsť pevné miesto.

Bazalka sa vyznačuje silnou chuťou aj arómou, ktorá je pre ňu nezameniteľná. Stačí sa jemne dotknúť čerstvého listu bazalky a jej príjemná vôňa vám zostane na rukách. A s ňou prídu na rad spomienky na vašu letnú dovolenku v slnečnom Taliansku.

Na ktoré pokrmy je bazalka vhodná?

Taliani používajú bazalku takmer na všetko. Ochutia ňou čerstvé šaláty, čerstvú ju nasekajú do dipov aj k mäsu, hodí sa na ryby aj k hydine. A, samozrejme, skvelo sa kombinuje aj k cestovinám, stačí si spomenúť na čerstvé bazalkové pesto. Všetky jedlá, do ktorých sa pridávajú paradajky, sa následne môžu dochutiť aj bazalkou – táto kombinácia je chuťovo maximálne vyvážená. Klasikou je taliansky šalát caprese s paradajkami a mozzarellou, ktorý je vhodné ozdobiť práve čerstvou bazalkou.

Nejde len o chuť

Bazalka je nielen chutná, ale aj zdravá. Je bohatá na esenciálne oleje, ako aj na vitamíny A a C. Funguje aj ako prírodný antibakteriálny prostriedok, upokojuje a čistí črevá. Pomáha zároveň pri problémoch s nadúvaním či pri zápche, dokonca u niektorých ľudí pôsobí aj pri migréne.

Existuje vyše 60 rôznych druhov bazalky, líšia sa nielen tvarom listov, ale aj chuťou – existujú bazalky s rôznymi príchuťami. Listy čerstvej bazalky však majú byť výrazne zelené bez tmavých či žltých škvŕn.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#Taliansko #pokrm #kuchyňa #bazalka
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Zaoberajte sa viac pohybom a cvičením ako jedlom, prospeje vám to.
Nepoháňajte svojich kolegov v práci,...

+ Dnes prežijete príjemný deň plný pokoja, pohody a hlavne šťastia.
Zapojte sa do súťaže o peniaze, je veľká...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk