Talianska kuchyňa bez bazalky? Nepredstaviteľné!

Bazalka patrí ku klasike v talianskych pokrmoch a dodáva im ich nepopierateľný šmrnc na tanieri. Dá sa použiť nielen čerstvá, ale aj mrazená či sušená. Vo vašom jedálničku by ste jej mali nájsť pevné miesto.

16.08.2018 09:30
bazalka, bylinky, talianska kuchyňa Foto:
Chcete si pochutnať na bazalke?
debata

Bazalka sa vyznačuje silnou chuťou aj arómou, ktorá je pre ňu nezameniteľná. Stačí sa jemne dotknúť čerstvého listu bazalky a jej príjemná vôňa vám zostane na rukách. A s ňou prídu na rad spomienky na vašu letnú dovolenku v slnečnom Taliansku.

Na ktoré pokrmy je bazalka vhodná?

Taliani používajú bazalku takmer na všetko. Ochutia ňou čerstvé šaláty, čerstvú ju nasekajú do dipov aj k mäsu, hodí sa na ryby aj k hydine. A, samozrejme, skvelo sa kombinuje aj k cestovinám, stačí si spomenúť na čerstvé bazalkové pesto. Všetky jedlá, do ktorých sa pridávajú paradajky, sa následne môžu dochutiť aj bazalkou – táto kombinácia je chuťovo maximálne vyvážená. Klasikou je taliansky šalát caprese s paradajkami a mozzarellou, ktorý je vhodné ozdobiť práve čerstvou bazalkou.

Nejde len o chuť

Bazalka je nielen chutná, ale aj zdravá. Je bohatá na esenciálne oleje, ako aj na vitamíny A a C. Funguje aj ako prírodný antibakteriálny prostriedok, upokojuje a čistí črevá. Pomáha zároveň pri problémoch s nadúvaním či pri zápche, dokonca u niektorých ľudí pôsobí aj pri migréne.

Existuje vyše 60 rôznych druhov bazalky, líšia sa nielen tvarom listov, ale aj chuťou – existujú bazalky s rôznymi príchuťami. Listy čerstvej bazalky však majú byť výrazne zelené bez tmavých či žltých škvŕn.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #kuchyňa #bazalka #pokrm

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....