Čarovné recepty zo zdravej rebarbory

Rebarboru najčastejšie konzumujeme upravenú na sladko, ale hodno ju skúsiť aj ako prílohu k mäsu alebo v šalátoch.

26.07.2018 12:00
Rebarborový šalát s čakankou Foto: ,
Rebarborový šalát s čakankou.
debata

Rebarborový šalát s čakankou

Potrebujeme: 800 g rebarbory, 3 PL cukru, 1 kl pikantnej horčice, 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL bieleho vína, 5 PL oleja, 1 hrsť natrhanej čakanky, 2 natvrdo uvarené vajcia, 20 g vlašských orechov, soľ
Postup:
Olúpanú rebarboru nakrájame na hranolčeky asi 5 cm dlhé, zasypeme cukrom a necháme asi 30 minút odležať. Potom rebarboru vo vlastnej šťave niekoľko minút podusíme, scedíme, necháme odkvapkať a vychladnúť. Rozložíme do misy. Horčicu zmiešame s citrónovou šťavou, pridáme víno a po kvapkách zašľaháme olej. Spenenú zmes osolíme a premiešame s natrhanou čakankou. Bielky nasekáme najemno a pridáme do zálievky. Žĺtky prelisujeme do šalátu, zalejeme zálievkou a posypeme vlašskými orechmi.

Rebarborový džem s jahodami

Potrebujeme:
želírovací cukor 3 : 1, 1 kg jahôd, 450 g rebarbory, cukor podľa chuti, kyselina citrónová podľa chuti
Postup:
Rebarboru ošúpeme, opláchneme, pokrájame na menšie kúsky a rozmixujeme (alebo prelisujeme či zomelieme) spolu s jahodami. Zmes mixujeme podľa vlastného želania – džem by mal obsahovať kúsky ovocia, naopak, marmeláda by mala byť rozmixovaná dohladka. K zmesi pridáme želírovací cukor 3: 1, za stáleho miešania privedieme k varu a varíme 3–5 minút. Džem môžeme ochutiť trochou kyseliny citrónovej, zároveň podporí želírovací proces a džem tak bude tuhší. Maškrtné jazýčky môžu džem prisladiť cukrom. Horúcim džemom plníme vhodné poháre. Uzatvoríme ich, obrátime dnom hore a necháme vychladnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #džemy #jahody #rebarbora #šalát #čakanka

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...