Šalátové inšpirácie

Šalát už dnes nie je len o zelených listoch, uhorke, cibuli či octovom náleve. A pri stolovaní nehrá iba úlohu prílohy alebo predjedla.

21.07.2018 12:00
Valeriánový šalát s údeným mäsom, cviklou a so... Foto: ,
Valeriánový šalát s údeným mäsom, cviklou a so smotanovým chrenom.
debata

Zaujímavé kombinácie rôznych surovín vrátane mäsa, citlivé dochutenie, čerstvosť, chrumkavosť, a najmä fantázia, ktorá akoby šalát sama vyčarovala, ho pozdvihli medzi obľúbené hlavné jedlá leta.“

Valeriánový šalát s údeným mäsom, cviklou a so smotanovým chrenom

Na 2 porcie potrebujeme:
120 g valeriány poľnej, 1 šalátová uhorka, 100 g jablka granny smith, 250 g cvikly, 300 g údeného stehna, 60 g dulového džemu, 20 g medu, 150 g kyslej smotany, 40 g chrenu, soľ, korenie štyroch farieb, 150 g cibule, nové korenie, 1 bobkový list
Postup:
1. Pred prípravou mäso opláchneme a osušíme. Vložíme do pekáča, pridáme na polmesiačiky nakrájanú cibuľu, strúčiky cesnaku, nové korenie a bobkový list. Podlejeme vodou a v zakrytom pekáči pečieme pri 150 °C aspoň 1,5 hodiny.
2. Umyjeme cviklu, pripravíme alobal 30 × 30 cm, položíme naň cviklu osolíme, okoreníme, pridáme tymian a olivový olej. Zabalíme a pečieme spolu s maslom, potom odokryjeme a natrieme dulovým džemom, pečieme ďalších 15 minút pri 170 °C, aby džem skaramelizoval. Vyberieme na tanier. Výpek použijeme ako dresing, ak je potrebné, tak ho zredukujeme.
3. Cviklu skontrolujeme kuchynskou ihlou. Valeriánu opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme v odstredivke. Kyslú smotanu necháme cez noc odkvapkať na sitku. Do odkvapkanej smotany pridáme čerstvo nastrúhaný chren, soľ a korenie. Premiešame a dáme do chladničky vychladiť. Pred podávaním pridáme med a iba zľahka premiešame. Do veľkej misky dáme šaláty, nakrájané jablká, výpek a bobkový list. Zľahka premiešame a pridáme na plátky nakrájanú cviklu a kúsky údeného stehna. Podávame s medovo-smotanovým chrenom.

Tuniak so šalátom z rias wakame a so sójovo-zázvorovou zálievkou

Na 2 porcie potrebujeme:
60 g wakame, 150 g mrkvy, 150 g žltej mrkvy, 100 g bielej reďkovky, 30 g sójovej omáčky, 60 g limetky, 20 g palmového cukru, 10 g koriandra, 3 g bieleho alebo čierneho sezamu, 3 g sezamového oleja, 10 g čerstvého zázvoru, 20 g jarnej cibuľky, 1 vanička hráškových výhonkov affilla cress, 200 g tuniaka, soľ, korenie štyroch farieb
Postup:
1. Tuniaka opláchneme pod studenou vodou a osušíme kuchynskou utierkou. Osolíme, okoreníme a obalíme vo farebnom sezame.
2. Zo sójovej omáčky, sezamového oleja, limetkovej šťavy, strúhaného čerstvého zázvoru a palmového cukru pripravíme zálievku. Očistenú zeleninu nakrájame na plátky o hrúbke 3 mm a potom nakrájame na rezance.
3. Nakrájanú zeleninu dáme do misky, pridáme jarnú cibuľku, wakame, nasekaný koriander a prilejeme zálievku. Na oleji sprudka opečieme tuniaka z každej strany a nakrájame ho na plátky. Pridáme šalát a ozdobíme hráškovými výhonkami.

Recepty pripravil Ľubomír Lovecký, šéfkuchár reštaurácie Towers Steak & Salad v Bratislave

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tuniak #recept #zázvor #cvikla #chren #šalát #údené mäso #valeriána

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...